IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STRAH OD BOGA: Oružje sa Balkana ugrožava Evropu!!!

Podsjeća se i na slučaj prepada u njemačkom gradu Karlsrueu (pokrajina Baden Virtemberg) kada je iz “jugoslovenskog kalašnjikova” napadač ubio petoro ljudi, među njima i jednog radnika tamošnjeg državnog suda…

BERLIN: Svijet, Crna Hronika, Ekonomija, Zanimljivosti, Vijesti… srijeda, 29.08.2018… 07. 59…STRAH OD BOGA: Oružje sa Balkana ugrožava Evropu!!!

Ogromne količine pješadijskog i drugog naoružanja, te eksploziva zaostalog nakon ratova na području nekadašnje Jugoslavije 90- ih godina prošlog stoljeća, koje se nalazi nedovoljno sigurno uskladišteno ili, što je još gore, ilegalno u rukama pojedinaca, predstavlja latentnu opasnost po sve građane Evropske unije.

Navodi se u istraživanju koje je Savezni ured za borbu protiv kriminala Njemačke nedavno objelodanio, a rađena je u saradnji sa policijama drugih država, najviše Francuske i Velike Britanije. Zbog toga se u ovoj studiji savjetuje da EU iz budžeta obezbjedi velika finansijska sredstva da se većina tog ogromnog arsenala otkupi i potom- uništi.

– Zalihe oružja na Zapadnom Balkanu su ogromne!!! Ako ne bude kontrolisano kako treba ili uništeno vrlo brzo će se naći na ilegalnom tržištu. Zato smo u intenzivnim pregovorima sa Evropskom komisijom, vladama i nadležnim ministarstvima država EU oko rešavanja ovog gorućeg problema- izjavio je ovim povodom Kristof Beker, zadužen u BKA za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem i eksplozivima.

Čitaj još:   Njemačka planira da produži zabranu ulaska: Pravilo koje važi ili ne i za one sa Balkana ... (foto i video)

U BKA nisu želJeli da govore o ciframa, tačnije količinama oružja koje se nalazi na Balkanu, ali prema izvorima više nevladinih organizacija, a koje prenose nJemački mediji, računa se, recimo, da svaki peti građanin BiH posJeduje bar neki komad ilegalnog vatrenog oružja, na Kosovu se barata sa brojom od 460.000 komada, u Srbiji između 200.000 i 900.000 komada.

U Zapadnoj Evropi imaju velike rezerve prema sposobnosti vlasti država nastalih na ruševinama bivše Jugoslavije da same iskontrolišu taj ogromni potencijal vatrenog oružja…

http://iBalkan.net

ZA DANAS MALO SUNCA, SUTRA PRIPREMITE KAPUTE…

REGION Balkana a na području Bosne i Hercegovine nastavlja se Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši