IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVI PAZAR: Otvorene 45. Sandžačke igre učestvuje više od 500 takmičara iz regiona

Obnovljene igre održavaju se pod slooganom “Sandžačkim igrama do zajedništva”, a učestvovat će sportisti iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Turske… 

NOVI PAZAR: Sandžak, Sport, Zanimljivosti, Vijesti… četvrtaka, 30.08.2018… 17. 52… NOVI PAZAR: Otvorene 45. Sandžačke igre učestvuje više od 500 takmičara iz regiona…

Nakon decenijske pauze, uz učešće više stotina takmičara, u Novom Pazaru će od 30. augusta do 2. septembra biti održane 45. Sandžačke igre…

Obnovljene igre održavaju se pod slooganom “Sandžačkim igrama do zajedništva”, a učestvovat će sportisti iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Turske.

Ceremenija otvaranja 45. Sandžačkih igara održana je na atletskom stadionu Hadžet uz najavu i ulazak svih sportista takmičara, raspoređenih po sportovima. Zastavu igara, zajedno sa proslavljenim sportistima grada domaćina podigao je novopazarski atletičar Elzan Bibić.

Na ceremoniji su se obratili gradonačlenik Nihad Biševac i predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin. 

Nakon kulturnog programa održan je revijalni nastup i predstavljanje Udruženja streličara iz Turske. Prvog dana takmičenja održan je Atletski miting Sandžačkih igara.

Na ovim sandžačkim igrama se očekuje učešće sportista iz Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Prijepolja, Nove Varoši, Čajetine, Ušća, Zubina Potoka, Beograda, Kragujevca, Kraljeva Rožaja i Bijelog Polja i drugih mjesta u regionu.

Čitaj još:   CETINJE ORUŽANA PLJAČKA: U Centru grada opljačkana filijala CKB banke... (foto)

Tokom četiri dana igara više stotina takmičara, pojedinačno i ekipno, nadmetat će se u atletici, košarci, odbojci, rukometu, malom fudbalu, džudu, odbojci na pijesku i plivanju, dok će kajak i streličarstvo imati revijalni karakter.

Igre će se održati 30. augusta– 2. septembra 2018. godine i organizujuje ih ustanova “Sandžačke igre” iz Novog Pazara uz podršku Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Grada Novog Pazara i općine Tutin i Sjenica.

Tokom igara uz kulturne i zabavne sadržaje pripremljen je i prateći program igara.

Prve Sandžačke igre održane su u Prijepolju, 1954. godine i tokom proteklih decenija važile su kao najveću amaterska sportska manifestacija na području cijele Evrope.

Održavanje igara prekinuto je sa početkom rata na prostorima bivše Jugoslavije, 1992. godine, da bi njihovom organizacijom u Novom Pazaru, 2001. godine, igre bile obnovljene i ovaj put im, osim kulturno-zabavnog i sportskog, bio dat i svojevrstan privredni karakter.

Posljednji put Sandžačke igre održane su u Tutinu 2007. godine, a njihovo održavanje ponovo je prekinuto u Novom Pazaru 2008. godine.

Sandžačke igre, važile su kao “igre tromeđe”, imale su značajnu ulogu u razvoju sporta i izgradnji sportstke infrastrukture, te posebno imale ulogu u razvoju zajedništva, dobrih međuetničkih odnosa e i suživota na graničnom području tri bivše jugoslavenske republike – Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine…

Čitaj još:   NAPETO U NOVOM PAZARU, PRISJELA IM CRNA GORA...

 

http://iBalkan.net

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Komentariši