IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO Prijem povodom turskog Dana pobjede…

U amabasadi Republike Turske u Sarajevu organizovan je svečani prijem povodom 30. augusta, Dana pobjede, nacionalnog praznika Turske koji označava posljednju bitku u borbi za nezavisnost od prije 96 godina…

SARAJEVO:BiH,Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti…petaak, 31.08.2018… 00. 05…SARAJEVO Prijem povodom turskog Dana pobjede…

Prijemu, čiji domaćin je bio ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc, prisustvovali su brojni politički predstavnici BiH, ambasadori stranih zemalja u BiH, predstavnici turskih institucija i organizacija kao i brojne zvanice.

Nakon intoniranja himni Republike Turske i Bosne i Hercegovine, pročitana je poruku predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana objavljenu povodom Dana pobjede.

Također, ambasador Koc je u obraćanju kazao da je 30. august dan koji opisuje kako su Turska i njeni građani bili jedinstveni suočavajući se sa izazovima i poteškoćama, te kako su ih prevazišli.

“Datumi kao što je 15. juli, 30. august su vrlo značajni dani koji turski narod i Tursku drže zajedno i koji pokazuju kako smo sačuvali zajedništvo dok smo se suočavali sa raznim izazovima”, rekao je Koc.

Čitaj još:   SUROVA ZBILJA CETINJA: Upotrebe gumenih metaka da ne budu zataškani... (foto, video)

Naglasio je i kako nijedna sila niti prepreka do danas nije uspjela zaustaviti Tursku na putu napretka, dodajući da u tome neće uspjeti ni ubuduće.

Širom Turske danas se obilježava nacionalni praznik Dan pobjede, a tim povodom se održavaju prigodne manifestacije i skupovi.

Na današnji dan, prije 96 godina, turske snage su predvođene vojskovođom i osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom zabilježile veliku pobjedu u Bici na Dumlupinaru koja je bila posljednja u Ratu za nezavisnost Turske vođenom od 1919. do 1922. godine.

Praznik Dan pobjede u Turskoj se obilježava povodom sjećanja na tu bitku nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.

http://iBalkan.net

PROGNOZA ZA PETAK: Oblačno, mjestimično sa pojačanom kišom…

U Bosni će danas biti pretežno oblačno, mjestimično sa pojačanom Read more

SARAJEVO Borci probili zaštitnu ogradu…

Vlada FBiH danas se izjasnila na upućene amandmane zastupnika u Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Komentariši