IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TRUMP PONOVO PRIJETI, SADA ŽELI IZAĆI IZ SVJETSKE TRGOVINSKE ORGANIZACIJE: Taj potez bi pogodio cijeli svijet…

TRUMP PONOVO PRIJETI, SADA ŽELI IZAĆI IZ SVJETSKE TRGOVINSKE ORGANIZACIJE: Taj potez bi pogodio cijeli svijet, evo što smeta ekscentričnog američkog predsjednika.

Američki predsjednik Donald Trump ponovno je iznenadio svijet upozorenjem da će se SAD povući iz Svjetske trgovinske organizacije (WTO) ako se ona korjenito ne promijeni.

„Ako se ne preoblikuju, povući ćemo se iz WTO-a“, poručio je Trump u intervjuu za Bloomberg.

Trump smatra da SAD „nepošteno tretiraju“ u svjetskoj trgovini, a u WTO-u vidi krivca za to jer je ta organizacija, po njemu, dopustila da se tako nešto dogodi. Prema pisanju svjetskih medija, američki je predsjednik spomenuo i mogućnost poduzimanja akcija protiv WTO-a, no nije precizirao kakvih.

Izlazak SAD-a iz WTO-a bio bi ogroman udarac ne samo za svjetsku trgovinu, nego i za svjetsko gospodarstvo u cjelini. Uz to, bio bi i novi udarac procesima globalizacije, u kojima upravo WTO igra jednu od ključnih uloga.

Čitaj još:   TRAMP, BIZARAN I PRIJETI: "Neobično pismo turskom kolegi Erdoganu...

WTO je nasljednik GATT-a, ranijeg sporazuma o trgovini i carinama, a u globalizicijskim procesima  spada među ključne igrače. WTO postoji od 1995. godine i danas su njegove članice, prema posljednjim podacima te institucije, 164 zemlje.  Unutar WTO-a odvija se najveći dio trgovine u svijetu. Hrvatska je u WTO ušla 2000. godine, nakon višegodišnjih pregovora, nakon čega je uslijedio njen ulazak u CEFTA-u i, kasnije, u EU.

İzvor: agencije i http://www.ibalkan.net

BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši