IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HARADINAJ UPOZORAVA: “Prekrajanje granica i razmjena teritorija poziv na nove tragedije”

Bilo kakvo prekrajanje granica i razmjena teritorija je poziv na nove tragedije na Balkanu, rekao je u subotu u Dubrovniku kosovski premijer Ramush Haradinaj u vrijeme kada se aktualizira tema razmjene teritorija između Srbije i Kosova, a za poštivanje postojećih granica izjasnio se i njegov hrvatski kolega.

U svome govoru u uvodnom dijelu današnje konferencije snažnu poruku protiv promjena granica odaslao je kosovski premijer.

“Bilo kakvo prekrajanje granica i razmjena teritorija je poziv na nove tragedije na Balkanu i moglo bi izazvati nestabilnost i potkopati dugoročna politička i sigurnosna ulaganja u mir na Kosovu i u regiji”, rekao je Ramush Haradinaj.

Za očuvanje postojećih granica izjasnio se i hrvatski premijer.

“Poruke koje smo danas poslali jest da se trebaju poštivati granice, da bilo kakvi potresi koji bi mogli dovesti do destabilizacije u našem susjedstvu nisu dobri i stoga moramo voditi računa da postoje neka temeljna načela iza kojih stojimo i kao država i međunarodna zajednica”, rekao je u izjavi novinarima.

Službeni Beograd i Priština vode dijalog pod okriljem Europske unije, a od nedavna je u sklopu tih pregovora aktualna tema razmjene teritorija s većinski srpskim odnosno albanskim stanovništvom.

Čitaj još:   Ličnost Dana: Partizanka i gangster... (foto i video)

Plenković je za nedavnog posjeta Berlinu rekao da se zauzima za poštivanje teritorijalnog integriteta i da treba biti vrlo oprezan s promjenom granica koje je nakon raspada bivše Jugoslavije potvrdila Badinterova komisija 90-ih.

Službeni Beograd i ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručili su hrvatskom premijeru da nije on taj koji će određivati granice Srbije, no Plenković nije usamljen u obrani granica bivših država, jer mnogi u Europi strahuju da bi to moglo otvoriti Pandorinu kutiju zahtjevima i drugih zemalja za promjenom granica.

Ni njemačka kancelarka Angela Merkel ne podržava promjene granica, no službeni Wahington nedavno je poručio da SAD “neće stajati na putu” takvoj vrsti dogovora i uzajamno prihvatljivom rješenju za obje strane “ako se uspiju o tome dogovoriti”, javila je Hina.

izvor: agencija i http://www.ibalkan.net/

Čitaj još:   JEZIVO: POLICAJKA UBILA RODITELJE I DVA BRATA...
PODGORICA Slanje vojnika na KOSOVO nije neprijateljski čin…

SVAKAKO DA Uoči Samita Zapadnog Balkana u Londonu, koji se Read more

Srbin nađen obješen o orah na Kosovu…

RTK na srpskom jeziku prenosi da je šef istražne jedinice Read more

KOSOVO: Kolone vojnih vozila Kfora na sjeveru…

Kako javljaju mediji sa sjevera Kosova, u koloni je bilo Read more

Komentariši