IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan iz Biškeka: Manipulatori valutama, žele ugroziti tursku ekonomiju…

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je jutros kako manipulatori valutama pokušavaju ugroziti tursku jaku i stabilnu ekonomiju…

BIŠKEK: Svijet, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti…ponedeljak, 03.09.2018… 05. 22… Erdogan iz Biškeka: Manipulatori valutama, žele ugroziti tursku ekonomiju…

U okviru zvanične posjete Kirgistanu, Erdogan se obratio učesnicima Tursko-kirgistanskog poslovnog foruma u Biškeku.

Turski predsjednik je poručio da je njegova zemlja, uprkos svim napadima na njenu ekonomiju, odlučna da uspostavi ekonomsku nezavisnost, sa akcentom na nezavisnost u sektoru odbrane.

“Ovisnost o američkom dolaru u međunarodnoj trgovini postaje sve veći problem. Potrebno je postepeno okončati taj monopol dolara, trebamo to uraditi jednom i za sva vremena i to upotrebom vlastitih valuta“, poručio je Erdogan.

Erdoganove poruke upućene su u jeku tenzija u odnosima između Ankare i Washingtona do kojih je dovela prijetnja američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju sankcija Turskoj zbog sudskog procesa koji se u Turskoj vodi protiv američkog pastora optuženog za terorizam. Trump je Turskoj udvostručio carine na čelik i aluminijum, što već nekoliko sedmica dovodi do pada vrijednosti turske lire u odnosu na američki dolar.

Čitaj još:   DPS: NEZAVIDAN POLOŽAJ ABAZOVIĆA, SJEDENJE NA DVIJE STOLICE OBIČNO SE ZAVRŠI PADOM SA OBJE

Pohvalivši dobre odnose između Turske i Kirgistana, Erdogan je kazao kako je cilj te dvije zemlje da ostvare trgovinsku razmjenu u vrijednosti od milijardu dolara. Trenutna razmjena je dvostruko manja.

“Prvo pozivam turske investitore da ulažu u Kirgistanu. To je naša prijateljska i bratska zemlja. Neka vam Kirgistan bude prioritetan u poslovanju“, poručio je Erdogan.

Učesnicima Foruma obratio se i predsjednik Kirgistana Sooronbay Jeenbekov koji je također pozvao turske investitore da učestvuju u projektima u toj zemlji.

“Između Kirgistana i Turske postoji veliko povjerenje. Naši bilateralni odnosi su sve bolji“, poručio je Jeenbekov.

Podsjetivši da je Turska u protekle dvije decenije investirala oko 500 miliona dolara u Kirgistan, Jeenbekov je kazao da njegova zemlja želi izvoziti ekološke poljoprivredne proizvode.

http://iBalkan.net

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Redzep Tajip Erdogan položio je svečanu zakletvu za mandat prvog Read more

ANKARA Erdogan predstavio kabinet od 16 ministara…

Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan je, nakon što je prethodno Read more

Komentariši