IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan predložio trgovinu bez dolara…

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je kako je potrebno smanjiti ovisnost o američkom dolaru u međunarodnoj trgovini…

BIŠKEK: Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, Vijesti…ponedeljak, 03.09.2018… 14.52…Erdogan predložio trgovinu bez dolara…

“Predlažemo da trgovinu vršimo u vlastitim valutama, umjesto u američkim dolarima“, kazao je Erdogan tokom obraćanja na 6. samitu Vijeća za saradnju turkijskih zemalja.

Samit se održava u Kulturom centru Ruh Ordo u Kirgistanu, a Erdogan je također upozorio kako sva dešavanja nalažu da Turska i njeni prijatelji ne smiju posustati u borbi protiv terorističke organizacije FETO.

Riječ je o terorističkoj organizaciji Fetullaha Gulena koja vodi dugogodišnju borbu protiv Turske i koja je 15. jula 2016. godine izvela pokušaj državnog udara u toj zemlji.

Tokom pokušaja puča ubijena je 251, a ranjeno je blizu 2.200 osoba.

Turski predsjednik Erdogan je naglasio da je FETO širom svijeta organizirao svoju terorističku strukturu pod plaštom obrazvonih ustanova. Dodao je kako Turska vodi odlučnu borbu i protiv drugih terorističkih organizacija, poput ISIS-a i PKK-a.

On je kazao da se međunarodne norme i principi grubo krše na međunarodnoj sceni.

“Neke zemlje, umjesto da međunarodne probleme rješavaju diplomacijom i dijalogom, pokušavaju stvari rješavati prijetnjama, pritiscima i ucjenama. Ograničavanje trgovine, nametanje carina i sankcija te druga slična sredstva bi mogla beznačajnim učiniti sporazume koji su plod dugogodišnjeg rada“, kazao je Erdogan.

Čitaj još:   Erdogan odao počast Aliji Izetbegoviću: S milošću, poštovanjem, čežnjom...

Pored Erdogana, na samitu učestvuju i domaćin samita kirgistanski predsjednik Sooronbay Jeenbekov, te predsjednici Azerbejdžana i Kazahstana Ilham Aliyev i Nursultan Nazarbayev. Počasni gost samita je Uzbekistan kojeg predstavlja predsjednik te zemlje Shavkat Mirziyoyev, a zemlja posmatrač je Mađarska, čiju delegaciju predvodi premijer Viktor Orban.

Jačanje saradnje zemalja turkijskog govornog područja glavna je tema samita, a prilika će to biti i za niz bilateralnih razgovora na marginama centralnog događaja.

Turski predsjednik je kazao da Vijeće turkijskih zemalja ne okupljaju samo zajednički jezik, historija i kultura, već i želja za izgradnjom sigurne i prosperitetne budućnosti.

“Jačanje našeg jedinstva je uvjet sa širenje naše perspektive, činjenje uspješnih razvojnih iskoraka i efikasno rješavanje problema sa kojima se suočavamo“, poručio je Erdogan.

Vijeće za saradnju država turkijskog govornog područja osnovano je Nahčivanskim sporazumom 2009.godine, a u svom radu se oslanja na zajedničku historiju, jezik, identitet i kulturu zemalja koje okuplja. Vijeće služi kao važna regionalna platforma za unapređenje saradnje i solidarnosti među članovima

Čitaj još:   Nastavnica Sanja Vujović: Ne plašim se Ministarstva prosvjete, opet bih isto uradila... (foto)

http://iBalkan.net

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Redzep Tajip Erdogan položio je svečanu zakletvu za mandat prvog Read more

ANKARA Erdogan predstavio kabinet od 16 ministara…

Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan je, nakon što je prethodno Read more

Komentariši