Erdogan predložio trgovinu bez dolara…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je kako je potrebno smanjiti ovisnost o američkom dolaru u međunarodnoj trgovini…

BIŠKEK: Svijet, Ekonomija, Zanimljivosti, Vijesti…ponedeljak, 03.09.2018… 14.52…Erdogan predložio trgovinu bez dolara…

“Predlažemo da trgovinu vršimo u vlastitim valutama, umjesto u američkim dolarima“, kazao je Erdogan tokom obraćanja na 6. samitu Vijeća za saradnju turkijskih zemalja.

Samit se održava u Kulturom centru Ruh Ordo u Kirgistanu, a Erdogan je također upozorio kako sva dešavanja nalažu da Turska i njeni prijatelji ne smiju posustati u borbi protiv terorističke organizacije FETO.

Riječ je o terorističkoj organizaciji Fetullaha Gulena koja vodi dugogodišnju borbu protiv Turske i koja je 15. jula 2016. godine izvela pokušaj državnog udara u toj zemlji.

Tokom pokušaja puča ubijena je 251, a ranjeno je blizu 2.200 osoba.

Turski predsjednik Erdogan je naglasio da je FETO širom svijeta organizirao svoju terorističku strukturu pod plaštom obrazvonih ustanova. Dodao je kako Turska vodi odlučnu borbu i protiv drugih terorističkih organizacija, poput ISIS-a i PKK-a.

Čitaj još:   TRAMP SAM U BIJELOJ KUĆI, NIJE MU LAHKO: Bio sam i usamljen, samo snajperisti, ali oni neće da se druže...

On je kazao da se međunarodne norme i principi grubo krše na međunarodnoj sceni.

“Neke zemlje, umjesto da međunarodne probleme rješavaju diplomacijom i dijalogom, pokušavaju stvari rješavati prijetnjama, pritiscima i ucjenama. Ograničavanje trgovine, nametanje carina i sankcija te druga slična sredstva bi mogla beznačajnim učiniti sporazume koji su plod dugogodišnjeg rada“, kazao je Erdogan.

Pored Erdogana, na samitu učestvuju i domaćin samita kirgistanski predsjednik Sooronbay Jeenbekov, te predsjednici Azerbejdžana i Kazahstana Ilham Aliyev i Nursultan Nazarbayev. Počasni gost samita je Uzbekistan kojeg predstavlja predsjednik te zemlje Shavkat Mirziyoyev, a zemlja posmatrač je Mađarska, čiju delegaciju predvodi premijer Viktor Orban.

Jačanje saradnje zemalja turkijskog govornog područja glavna je tema samita, a prilika će to biti i za niz bilateralnih razgovora na marginama centralnog događaja.

Turski predsjednik je kazao da Vijeće turkijskih zemalja ne okupljaju samo zajednički jezik, historija i kultura, već i želja za izgradnjom sigurne i prosperitetne budućnosti.

Čitaj još:   Erdogan: Uvešćemo sigurne zone u Siriji istočno od Eufrata...

“Jačanje našeg jedinstva je uvjet sa širenje naše perspektive, činjenje uspješnih razvojnih iskoraka i efikasno rješavanje problema sa kojima se suočavamo“, poručio je Erdogan.

Vijeće za saradnju država turkijskog govornog područja osnovano je Nahčivanskim sporazumom 2009.godine, a u svom radu se oslanja na zajedničku historiju, jezik, identitet i kulturu zemalja koje okuplja. Vijeće služi kao važna regionalna platforma za unapređenje saradnje i solidarnosti među članovima

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši