IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTINA ILI NE, OČEKUJE NAS HOROR: Nučnici tvrde, prijeti najezda gladnih insekata, biće strašno…

Američki naučnici upozoravaju da će globalno zagrijevanje rezultirati još jednom lošom posledicom za našu planetu i njegove stanovnike- insektima povećanog apetita koji će uništavati sve više usjeva…

VAŠINGTON: Svijet, Ekonomija Crna Hronika, Zanimljivosti, Vijesti…ponedeljak, 03.09.2018… 00. 02… ISTINA ILI NE, OČEKUJE NAS HOROR: Nučnici tvrde, prijeti najezda gladnih insekata, biće strašno…

Procijenili su da će sa svakim porastom temperature za samo jedan Celzijusov stepen štetočine širom planete jesti 10 do 25 posto više usjeva žitarica, riže i kukuruza, važnih za prehranu milijarda stanovnika Zemlje. Drugim riječima, globalno povećanje temperature za dva Celzijusova stepena na površini Zemlje značilo bi ukupan gubitak od 213 miliona tona ključnih žitarica u odnosu na današnjih 166 miliona.

Povećanje temperature povećava i metabolizam insekata, kao i njihov apetit, te stimuliše njihovo razmnožavanje, pojašnjava jedan od suautora studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Science, Scott Merrill”.

Čitaj još:   NIKOLA Zirojević: DRITAN Abazović NERVOZAN, čeka ga prvo sud građana 11. juna... (foto)

S obzirom na to da spomenute tri vrste usjeva omogućuju 42 posto kalorija koje ljudi konzumiraju, svaki dodatni gubitak mogao bi rezultirati globalnom nesigurnošću kada je posrijedi hrana, naročito u siromašnijim dijelovima svijeta.

Da bi ustanovili u kolikoj je mijeri situacija opasna, naučnici su stvorili simulacijski model da bi otkrili kakve promjene podstiče porast temperature u metabolizmu 38 vrsta insekata na različitim geografskim širinama.

Rezultati su varirali, u zavisnosti od područja, a pokazalo se da bi u hladnijim dijelovima planete insekti počinili više štete, dok bi ona u tropskim područjima bila manja.

Po podacima UN- a, globalno svaki devet stanovnik Zemlje gladuje, a svijetska populacija bi do 2050. trebalo da dosegne 9,8 milijardi stanovnika…

 

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši