IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŽIVOTNA PRIČA Viječitog buntovnika: Robert Mičam, nije odustao od jedne žene, cigareta i kritika prema Holivudu!!!

Sto godina od rođenja i dvadeset godina od smrti glumca koji se, uz Hemfrija Bogarta, smatra jednim od začetnika i najmarkantnijih predstavnika klasičnog film noara, poznatim po ostvarenjima koja su upamćena po antologijskim likovima koje je odigrao…

CIKAGO: Svijet, Zanimljivosti, Vijesti…srijeda, 05.09.2018… 23.29… ŽIVOTNA PRIČA Viječitog buntovnika: Robert Mičam, nije odustao od jedne žene, cigareta i kritika prema Holivudu!!!

Junak trilera nikada se nije odrekao arogancije, cigareta, kritike Holivuda i kapitalizma: – “Krvavi mesec” Roberta Vajza, “Rodeo” Nikolasa Reja, “Noć lovca” Čarlsa Lotona, “Mamac za ubicu” Džona Lija Tompsona, “Ne kao stranac” Stenlija Krejmera, “Ubistvo u Amsterdamu” Roberta Klausa. U ovom izboru su i “Kuća na brdu” Vinsenta Minelija, “Ponoćni ubica” Teda Posta, “Tragovi ucjene” Majkla Vinera…, kao i poslednji film koji je tokom višedecenijske karijere snimio Robert Mičam, “Poslednji tajkun” Elije Kazana…

Glumac koji je likove antijunaka među prvima “patentirao” u američkom filmu i stekao svijetsku slavu bio je na sličan način “neprilagođen” i u privatnom životu – arogantan, sarkastičan, i prezirao je holivudsku mašineriju koja je od njega napravila zvijezdu, nikada nije prihvatio njena pravila ponašanja, nikada se nije odrekao cigareta, čak ni u poznim godinama, nikada nije prestao da govori istinu i kritikuje američku politiku i kapitalizam, i nikada nije prestao da pravi skandale.

Čitaj još:   Profesor ČEDOMIR Čupić iz BEOGRADA: MILO Đukanović nije bio diktator, od JAKOVA Milatovića će zavisiti je li igrač BEOGRADA... (foto)

Robert Mičam, u karakteru i moralu, ostao je buntovni mladić iz siromašne porodice koji se od detinjstva tukao po ulicama i držao do ulične časti, koji je lutao po Americi, živio u železničkim vagonima, radio svakakve poslove, i najpre postao profesionalni bokser. Kada je 1936. stigao u Long Bič u Kaliforniji, pridružio se pozorišnoj trupi i prvi put počeo da glumi i piše male drame.

JEDNA ŽENA ZA ČITAV ŽIVOT

MIČAMOVA supruga bila je glumica Doroti Spens, s kojom se venčao 1940, i s njom ostao u braku do kraja života. Njegovi sinovi Džejms i Kristofer Mičam takođe su glumci, a ćerka Trini Mičam je scenaristkinja i spisateljica.

Nikada ne mjenjam ništa osim čarapa i gaća. I nikada nisam učinio ništa da se proslavim ili poboljšam. Uzeo sam ono što sam dobio i iskoristio najbolje što sam umio”, izjavio je Mičam kada je već bio u poznoj starosti, u jednom od retkih intervjua koje je dao.

Čitaj još:   Vic dana Mujo i mala plata...

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši