IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DANAS, ARLAUČE I DODIKOV SAVJETNIK: „Treći entitet već postoji u BiH, a Bošnjaci su zarobljenici…“!

“Treći entitet u Bosni i Hercegovni, faktički, postoji na terenu”, tvrdi Slavko Mitrović, savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika…

BANJA LUKA: BiH, Crna Hronika, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti…srijeda, 05.09.2018… 08.57…DANAS, ARLAUČE I DODIKOV SAVJETNIK: „Treći entitet već postoji u BiH, a Bošnjaci su zarobljenici…“!

DAKLE U gostovanju na banjalučkoj televiziji ATV, Mitrović je kazao da je područje trećeg entiteta svugdje tamo gdje “Hrvatska elektroprivreda Herceg- Bosna” isporučuje struju i naplaćuje račune, odnosno gdje su u većini Hrvati. Isto to, dodaje Mitrović, vidi se i na primjeru “Eroneta”.

“Položaj Hrvata u BiH je moguće riješiti kroz promjene Ustava Federacije BiH, ne dirajući Ustav BiH kao Aneks 4 međunarodnog ugovora, samo ako postoji spremnost i dobra volja Bošnjaka da se to uradi”, kaže Mitrović, ali i konstatuje da te dobre volje i spremnosti “nema kod Bošnjaka ni na vidiku”.

Prema njegovim riječima, “Bošnjaci su i dalje zarobljenici jedne ratne situacije gdje su voljeli da se predstavljaju kao jedine žrtve i da je neko njima nešto dužan”.

“Poslije toga su od visokih predstavnika tražili i, najčešće, dobijali ono što su tražili. Onda dolazite u situaciju da oni kažu da visoki predstavnik ne radi svoj posao jer ne smjenjuje ljude i ne nameće zakone. Toga više nema”, kaže Mitrović.

Čitaj još:   Dragan BURSAĆ: "Kerovima srpskog sveta smeta kad okupljeni građani ispred Skupštine uzvikuju- 'E viva Montenegro'"

U slučaju udovoljavanja potrebi Hrvata za trećim entitetom, Mitrović podvlači da ne bi došlo do priče o Posavini u Republici Srpskoj kao dijelu teritorije koju bi trebalo da obuhvati taj treći entitet.

“Više je razloga zbog kojih to nije moguće. Mnogo je izjava Dragana Čovića, kao neupitnog lidera Hrvata u BiH, u kojima on kaže da je pozicija i teritorija Republike Srpske neupitna. Zato ja govorim o promjenama federalnog Ustava, a ne o promjenama Ustava BiH. Niko ne traži da se mijenja Ustav BiH. Ali na ovaj način, ako bismo uveli međustepen da se prije donošenja odluka na federalnom Parlamentu vrši koordinacija kantona sa hrvatskom većinom ili prije donošenja odluke na federalnoj Vladi takođe vrši ta koordinacija, onda imamo usaglašene stavove i onda ne treba mijenjati Ustav.

To je donekle slična situacija onoj koja postoji u Belgiji, koja je vrlo stepenovana… Recimo, to bi mogla da bude “zajednica hrvatskih kantona”, jer sve ono što se može riješiti kroz Ustav FBiH nema dodirivanja sa Republikom Srpskom i mi podržavamo takva nastojanja. Mislim da je to rješenje za BiH, da ona na tom tronošcu funkcioniše. Bošnjaci često kažu Hrvatima: “Šta vi hoćete, vas je 19 odsto, a imate 35 odsto funkcija”. Ali, šta ti vrijede funkcije u federalnoj Vladi, kada te oni stalno preglasavaju?”, kazao je Slavko Mitrović, savjetnik Milorada Dodika, gostujući na ATV- u.

Čitaj još:   OGLASILA SE POLICIJA: U TOKU JE POTRAGA ZA NAPADAČIMA KOJI SU PUCALI  ALMIRU RAŠČIĆU U GLAVU... (foto)

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši