IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

LONDON I BBC O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Historijski dogovor ili početak rata?

BBC prenosi izjavu specijaliste za Balkan na Londonskoj školi ekonomije Džejmsa Ker Lindzija koji kaže da promjene granice možda izgledaju nevjerovatne, ali i da mnogi to smatraju praktičnim rješenjem…

LONDON: Regija, Crna Hronika,, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti…četvrtak, 06.09.2018… 17.59… LONDON I BBC O DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE: Historijski dogovor ili početak rata?

DANAS Uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, londonski BBC ocjenjuje da je pitanje da li će eventualni dogovor biti istorijski ili bi mogao da pokrene ratni sukob.

Napominjući da spekulacije ukazuju da bi okvirni dogovor mogao da bude postignut već sutra u Briselu, gdje će se sastati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hašim Tači, ovaj medij navodi da je ideja jednostavna: tri opštine juga centralne Srbije (Preševo, Bujanovac i Medveđa) u kojima, kako se navodi, žive pretežno etnički Albanci, pridružile bi se Kosovu.

Zauzvrat, dodaje se, Srbija bi ponovo uspostavila potpunu kontrolu nad opštinama u sjevernom dijelu Kosova, gdje živi većinski srpsko stanovništvo i od Albanaca ih deli reka Ibar, koja prolazi kroz srce Mitrovice.

Čitaj još:   PODGORICA: Predstavnici političkih partija podnijeli više krivičnih prijava protiv Zdravka Krivokapića i ministara u njegovoj Vladi... (foto, video)

Zagovornici ove razmjene teritorije smatraju, navodi BBC, da bi razmena teritorija potencijalno mogla da okonča sukob nastao prije 10 godina, kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

“Postizanje sporazuma bi otvorilo put za potpunu normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i omogućilo bi Kosovu konačno da postane član Ujedinjenih nacija”, smatra Ker Lindzi.

BBC primjećuje da je ideja o razmjeni teritorija, čim je definisana, izazvala reakciju s obzirom na to da je Zapadni Balkan prošao kroz period, kako se navodi, utvrđivanja granica 90-tih, nakon raspada bivše Jugoslavije.

Podsjeća se da je u etničkim sukobima tada poginulo više od 100.000 ljudi, a da su milioni raseljeni.

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Komande snaga, NATO: “Imamo dovoljno vojnika u slučaju nemira na Kosovu”…

Komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju admiral Džejms Fogo Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši