IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BANJALUKA KAO PALERMO 90-tih: “RS i njeni građani taoci mafije i organizovanog kriminala”!

Novu kolumnu Nebojše Vukanovića prenosimo u cijelosti…

Piše: NEBOJŠA VUKANOVIĆ

BANJA LUKA: KOLUMNE, BiH,Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti…petak, 07.09.2018… 07:58…  BANJALUKA KAO PALERMO 90-tih: “RS i njeni građani taoci mafije i organizovanog kriminala”!

Novi mafijaški obračun u Banjaluci. Nepoznate osobe u sačekuši su izrešetale i ubile Damira Ostojića, a teško ranile njegovu suprugu. Tako je nastavljena spirala nasilja, sačekuša, pucnjava i ubistava. Policija krije imena ubica Davida Dragičevića, a nije otkriveno ni ko je u Banjaluci, u mafijaškoj sačekuši likvidirao Nebojšu Čubrilovića!? Ne zna se ko je nedavno ubio Senada Kobilića u Gradišci, niti ko je snajperom na balkonu u Zvorniku ubio Čedu Đokića. Lukačeva policija nije otkrila ni ko je pucao zoljom na zgradu „Euroherca“ u Banjaluci, u neposrednoj blizini zgrade Vlade, niti je riješeno na stotine drugih slučajeva teškog i organizovanog kriminala širom Srpske…

Banjaluka se pretvorila u Palermo i Kataniju početkom 90-ih, a Republika Srpska u Siciliju. Jedina razlika je u tome što se pravosuđe i policija na Siciliji i jugu Italije ozbiljno bore protiv Koza Nostre, Kamore i Ndgangete, hapse stotine mafijaša i njihovih saradnika, oduzimaju čitava naselja i nanose teške udarce,  dok se kod nas nažalost ne vidi granica i razlika između Mafije i države jer su snažno isprepletani. Kada sam bio na Siciliji prije 5 godina, gotovo na svakom ćošku u Kataniji i Palermu bilo je postavljeno cvijeće i mermerne ploče sa imenima ubijenih mladića, a nažalost takve slike možemo gledati i na ulicama naših gradova. Koliko treba da se dogodi ubistava, sačekuša, pljački i razbojništava da bi se postavilo pitanje odgovornosti ministra Dragana Lukača i cijelog vrha korumpirane i nesposobne Policije Republike Srpske?

Čitaj još:   DRAMA U NOVOM PAZARU: EDIS PLAČE KAO KIŠA POSLIJE SUOČAVANJA SA ŽENOM! "Vidio sam MRŽNJU U NJENIM OČIMA"(video)

Da ima imalo profesionalne časti, morala i obraza, odmah nakon sramne konferencije za novinare poslije ubistva pokojnog Davida Dragičevića, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač bi podnio ostavku, skupa sa svojim najbližim saradnicima i vrhom Policije Republike Srpske. Nažalost vrh MUP Srpske nije čuo za riječ odgovornost, i nema napretka i poboljšanja užasne bezbjednosne situacije sve dok se Lukač i njegovi mentori ne sklone sa važnih funkcija na predstojećo, izborima.

Umjesto da svi podrže smjenu Lukača i njegovih nesposobnih saradnika, režim kontaminira javnost i plaši građane migrantima, skreće pažnju sa ključnih problema i zbog toga vlast traži smjenu ministra bezbjednosti Dragana Mektića zbog migrantske krize. Posebno je sramna uloga papaka i novih DNS-ovaca u Predstavničkom domu PS BiH, predvođenim šefom novokupljenog Kluba DNS-a Borislavom Bojićem, koji pokušava da bude veći katolik od pape.

Srpska i svi njeni građani nažalost su postali taoci mafije i organizovanog kriminala. Policija i korumpirano pravosuđe nisu u stanju da urade zadatke koji se od njih očekuju, i neophodni su radikalni rezovi.

Pošto je godinama policija razorena korupcijom, negativnom selekcijom i sklanjanjem najsposobnijih, neophodno je nakom promjene vlasti formirati POSKOK, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala, sa probranom grupom najpoštenijih i najsposobnijih inspektora i policajaca koji će početi da čiste društvo, ali i MUP i pravosuđe Srpske.

Neophodno je formirati novi Specijalni sud u tužilaštvo, birajući najpoštenije sudije i tužioce koji bi imali posebno važnu ulogu, zaštitu i visoke plate, i koji bi bez pritisaka sudili po zakonu i oštro  kažnjavali mafijaše i njihove pokrovitelje, korumpirane političare. Pravda i red u ovoj anarhiji se mogu lako zavesti, a Sicilija se pretvoriti u mirnu Švajcarsku. Potrebna je samo volja vrha politike i nekoliko sposobnih, časnih i profesionalnih sudija, tužilaca, inspektora i policajaca, koji će savjesno i odgovorno raditi svoj posao, i imati ubjedljivo najbolje plate i najveći ugled u državi.

Čitaj još:   OBRAČUNI U PODZEMLJU KRALJEVA DROGE: Borba je brutalna i trajaće do istrebljenja...

 

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši