IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BERLIN: Čemu ovaj cirkus Vučića i Tačija???

“Čemu sav ovaj cirkus? Kako to da Vučić i Tači navodno teže rešenju, ali onda na prvoj krivini izlijeću sa puta kompromisa? Izgleda da će teatar potrajati”, piše Adelhajd Fajlke, urednica Evropskog odjeljenja  Deutsche Welle…

BERLIN: Srbija, Kosovo, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti…ponedeljak, 10.09.2018…12: 51…BERLIN: Čemu ovaj cirkus Vučića i Tačija???

“Nedeljama skoro da nije bilo druge teme na Balkanu. Te Srbija i Kosovo pred sporazumom, te Tači i Vučić rade na rešenju, te razmjena teritorija moguća… Vrhunac te inscenacije – na koju je pala i međunarodna javnost – trebalo je da bude obraćanje predsjednika Srbije miještanima Mitrovice. Najavljivan je historijski govor, spekulisalo se da će tu biti naznačen pravac u kojem će se stvari odvijati, u pravcu pomirenja, normalizacije i mirnog suživota… Od toga nije bilo ništa.

Poslije nedelja političke nade došao je vikend hladnog otrežnjenja. Dugo planirani nastavak dijaloga dvojice predjsednika propao je u petak, jer se Vučić osjećao prevarenim, pa je poslao svog direktora Kancelarije za Kosovo da govori o “lažima i pokvarenostima” Prištine. A “historijski” govor u Mitrovici bio je ponavljanje starih pozicija. Umjesto novog pravca, Vučić je nastavio starim uz velike rikeči: ništa od priznanja Kosova, ništa od korekcije granica.

Čitaj još:   BERLIN: Stanje pune pripravnosti zbog Putinovih bajkera “Noćni Vukovi”... (foto, video)

Šta se zbilo pa se naduvana očekivanja u dil dvojice predsjednika raspršuju kao mehur od sapunice? Da li se išta desilo iza kulisa ili je sve od početka bilo novi akt uobičajenog balkanskog tijatra?

Jasno je i da između Srbije i Kosova ima osjetljivih tema koje valja razjasniti kako bi rešenje bilo moguće. Kosovo hoće prije svega jedno: priznanje, to jest sklanjanje srpske blokade ka putu u UN. Srbija sa druge strane želi da riješi stvar čuvajući obraz kako bi napredovala ka EU. To je svima jasno.

Pa opet, čemu sav ovaj cirkus?

Kako to da Vučić i Taći prvi put teže konkretnom rešenju, ali onda na prvoj krivini izleću sa puta kompromisa?

Kako da stanovništvo bude pripremljeno na rešenje ako njihovi lideri nisu spremni da zajednički brane zajednički koncept?

Tužnoj predstavi samo je dodat još jedan čin koji ide preko leđa običnih ljudi i podstiče strahove…

Pitanje je da li su akteri potpuno digli ruke od koncepta prema kojem je rešenje neophodno što prije. Vučić je u Mitrovici ponovo govorio ne o mjesecima, već o godinama i decenijama. Bez političara iz Beograda i Prištine – pogotovo bez Vučića koji u Srbiji ima svevlast- neće biti napretka. Možemo se pripremiti za još drame, jer hepiend ove predstave još nije na vidiku, a niko ne zna koliko činova ima do kraja, zaključuje  Deutsche Welle…

izvor agencije http://iBalkan.net

Čitaj još:   HAOS I ŠOK: MLADIĆ SE UŽIVO, JAVIO U TV PROGRAM, LJUBI VAS DEDA RATKO!!!
BERLIN: Postignut dogovor u vezi sa sporom o migrantima…

Predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer je izjavio da su Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

BERLIN Njemačka u problemu: FALE radnici…

DANAS JE Ministar zdravlja Jens Špan (CDU) nedavno je u Read more

Komentariši