ŠEF DRŽAVE pisao za “Wall Street Journal”: Svijet mora zaustaviti Assada…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je u članku za američki “Wall Street Journal” poručio kako je napad na sirijski grad Idlib na vidiku…

ANKARA: Svijet, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti…utorak, 11.09.2018…12: 59… ŠEF DRŽAVE pisao za “Wall Street Journal”: Svijet mora zaustaviti Assada…

Erdogan je napisao članak za američki “Wall Sreet Journal “(WSJ) pod naslovom “Svijet mora zaustaviti Assada”, u kojem se dotakao posljednjih dešavanja u vezi s Idlibom i pozicijom Turske.

Istakao je kako je njegova zemlja po pitanju Idliba učinila sve što je u njenoj moći, te poručio kako je vrlo jasno ono što režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada čini u Siriji u posljednjih sedam godina.

Erdogan je upozorio na napad Assadovog režima prema Idlibu, koji se približava, te poručio:

“Dok je napad na Idlib na vidiku, međunarodna zajednica mora biti svjesna svoje odgovornosti. Cijena pasivnosti u ovom slučaju će biti veoma visoka. Sirijski narod ne smijemo prepustiti na milost Bashara al-Assada. Cilj režimskog napada na Idlib nije stvarna i odlučna borba protiv terorizma već bez pravljenja ikakvih razlika ukloniti opoziciju.”

Čitaj još:   PROBLEMI SA DIVLJIM ŽIVOTINJAMA: Lisica napala graničnog policajca, okršaj koji se tragično završio...

Erdogan se također dotakao i mogućih posljedica.

“Ako Evropa i SAD sada budu neuspješni u intervenciji, cijenu toga neće platiti samo nevini Sirijci, tu cijenu će platiti cijeli svijet. Turska je dala sve od sebe kako bi zaustavila masakre u svojoj neposrednoj blizini. Kako bismo bili sigurni da smo uspješni, neophodno je da i ostatak svijeta ostavi po strani svoje jeftine interese i fokusira se na nalaženje političkog rješenja”, poručio je Erdogan.

Podsjetio je kako je Turska do danas primila više od 3,5 miliona Sirijaca, te kako je u isto vrijeme bila na meti terorističkih organizacija, ISIS-a i PKK. No, kako je istakao, ništa od toga nije narušilo odlučnost i snažni stav Turske u borbi protiv terorizma.

Čitaj još:   KO SMIJE, DA NALJUTI SULTANA: Republikanac, spriječio da se izglasa rezolucija o Jermenima...

Erdogan je naglasio također kako Turska nastavlja sa ulaganjem diplomatskih napora za pronlaženje političkog rješenja u Siriji. Ukazao je i na procese u Ženevi i Astani gdje je Ankara imala ulogu posrednika.

Upozorio je na to da se Assadov režim zajedno sa saveznicima priprema za pokretanje ofanzive na grad Idlib.

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši