BIH: NIJE ŠPIRIĆ JEDINI Političar milioner u državi?

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Koliko se u Bosni i Hercegovini isplati biti političar najbolje ilustruju imovinski kartoni koje su priložili Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) kao kandidati za neku od funkcija na predstojećim oktobarskim izborima, prenosi Radio Slobodna Evropa…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, Ekonomija, Zanimljivosti, Vijesti…četvrtak, 13.09.2018…05: 59… BIH: NIJE ŠPIRIĆ JEDINI Političar milioner u državi?

Među njima prednjači Nikola Špirić, koji je prije dva dana stavljen na “crnu listu” SAD-a i to zbog korupcije.

Špirić, koji se nalazi na SNSD- ovoj (Savez nezavisnih socijaldemokrata) kandidatskoj listi za Skupštinu Republike Srpske, prijavio je da su mu plata i dodaci, kao poslaniku u državnom parlamentu, mjesečno iznosili oko 2.800 eura.

Mimo toga, Špirić je prijavio autorski honorar od 52.500 eura, te još dvije plate u vrijednosti od 2.500 eura.

Čitaj još:   Vic dana Plavuša i guma koja se probušila...

Osim novca, ovaj državni poslanik ima kuće, stanove, poslovne prostore, garaže i automobil. Prijavio je stan u Beču koji je kupio kćerki i čija je vrijednosti 400.000 eura, te sinu u Beogradu. Ima i ušteđevinu od 80.000 dolara, 32.500 maraka, 21.800 franaka i 189.200 eura.

Nisu samo političari na državnom nivou “zaradili” od bavljenja politikom. I oni na nižem nivou ne zaostaju za njima.

Najmoćniji načelnik, prema podacima CIK- a, je Sead Džafić, prvi čovjek Kalesije, gradića sa nešto više od 2.000 stanovnika. On raspolaže sa 23,3 miliona eura.

U Centru za istraživačko novinarstvo (CIN), koje već deceniju istražuje imovinu bh. političara, kažu kako istraživanja pokazuju da najveći broj njih na početku političke karijere nisu imali nekretnine, kompanije ili automobile, ali da se već nakon prvog mandata bilježi rast imovine…

Čitaj još:   RIM: Edin Džeko, Ko nije bio u BiH, ne zna koliko se ova naša zemlja može voljeti...

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši