NOVİ PAZAR: Rušenjem Arap džamije napadnut identitet Bošnjaka i Novopazaraca

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Od ranih jutarnjih sati bagerom je nastavljeno rušenje ostataka Arap džamije ili Hasan Čelebi džamije iz 1528. godine u centru Novog Pazara.

Ovo je završni čin kulturocida, satiranje identiteta, kulture i historije i pokušaj brisanja tragova osmanske civilizacije i islamske uzvišenosti.

Javnost u Novom Pazaru, brojni portali, veliki broj građana Novog Pazara, a pogotovo arhitekte i istoričari osuđuju rušenje Arap džamije koje je intenzivirano ovih dana. Ovaj važan kulturno-historijski spomenik skoro da je u potpunosti srušen, a intelektualci se slažu da eventualno novi zidovi neće moći da zamijene vrijednost ovog spomenika materijalne kulture iz 16. vijeka.

Intenzivno rušenje zidova Arap džamije potreslo građane Novog Pazara. Brojni portali, intelektualci, oni koji brinu o kulturnom nasleđu kažu da je gubitak nenadoknadiv, da taj objekat svjedoči o authtonosti naroda i njegovoj prošlosti na evropskom tlu.  Predsjednik društva historičara Sandžaka, Esad Rahić, kaže da zbog ovog događaja zastave trebaju biti na pola koplja, jer je ovim činom napadnut identitet Bošnjaka i Novopazaraca.

Čitaj još:   TREBA ZNATI: Potpuni oporavak srca, nakon prestanka pušenja, može trajati i do 15 godina... (foto)

Sličnu subinu doživjele džamije u Smederevu, Užicu, Valjevu gdje sada nema dokaza da su muslimani živjeli na tom prostoru. Intelektualci se slažu da je važno da se i u Novom Pazaru sačuvaju spomenici koji svjedoče o postojanju i životu muslimana. “Izgradnjom novih objekata gubi se autentičnost”, saglasni su predstavnici različitih institucija za očuvanje kulture. Brojne arhitekte iz Novog Pazara kažu da je Arap džamija sa svojim jedinstvenim i posebnim izgledom bila dio cjeline kulturno-historijskih spomenika i da je rušenje itekako narušilo identitet i prepoznatljivost grada. Glavni urbanista Elvir Hamidović kaže da postoji zabrana rušenja ovog objekta.

Iza rušenja stoji IZ u Srbiji, a sličnu sudbinu doživjela su  groblja, džamije i spomenici kulture u Novom Pazaru. Iako je novopazarska medresa jedna od najstarijih na Balkanu, neko bi to mogao negirati, s obzirom da je nova sa drugačijim gabaritima i izgledom napravljena 97. godine zaključuje autor teksta na portalu Sandžak haber. Vrijednost spomenika u araspkim i turskim zemljama svodi se na kulturnu baštinu, dok je na ona Balkanu dokaz autohtonosti i vijekovnog postojanja muslima u Evropi.

Čitaj još:   Vic dana Srbin dobio sina prvenca pa...

izvor: RTVNP i Senad Senko Župljanin 

http://www.ibalkan.net/

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *