IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TREBA PROVJERITI DA ILI NE Najčistija zemlja na planeti nalazi nam se u komšiluku…

TREBA ZNATI DA Većina visoko rangiranih zemalja imala je oko 80 zadovoljenih indikatora. Neki od njih su briga o okolini i klimatskim promjenama, biodiverzitet, kulturna autentičnost i druge…

LONDON:Slovenija, Putovanja, Recepti, Svijet, Zanimljivosti, Vijesti… utorak, 18.09.2018…23: 19…: TREBA PROVJERITI DA ILI NE Najčistija zemlja na planeti nalazi nam se u komšiluku…

Titula “najodrživije” zemlje došla nakon što je utvrđeno da Slovenija ispunjava 96 od 100 indikatora održivosti…

Ova vijest mnoge nije iznenadila zbog toga što je slovenačka prestonica Ljubljana dobila titulu najzelenijeg grada Evrope 2016. godine.

Ova nagrada je došla kao rezultat napornog rada vlade koja je uvela skup ekoloških mijera i zakona. Jedan od njih je i da se otpad mora, još u najranijim fazama, odvajati na plastični, paprini i bio- otpad. Time je osigurano da se trećina otpada proizvedenog tokom godine reciklira. Uvođenjem javnih bicikala, autobusa koji koriste prirodni gas i zabranom vožnje automobila po centrima većih gradova, Slovenci su uspjeli da drastično smanje emisiju štetnih gasova.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 1. maj 2023. godine

Prirodni gas se takođe koristi za grijanje stambenih prostora. Podaci pokazuju da oko 500 metara kvadratnih ima po glavi svakog gradskog stanovnika. 

Još jedan od razloga zbog kojeg je Slovenija zaslužila pomijenutu titulu je i činjenica da je 60 odsto teritorije Slovenije pokriveno šumom. Na to treba dodati i podatak da u Sloveniji postoji 20.000 vrsta životinja i biljaka koji neometano žive u 40 nacionalnih parkova i rezervata.

“Budite ponosni na svoju zemlju i potrudite se da svako mijesto u vašoj zemlji bude ponosno i pet godina od današnjeg dana tako što će ostati zeleno, čisto i autentično turistima”, izjavio je Alber Salman na svečanoj ceremoniji dodjele nagrada, a prenose “Primorske”.

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši