IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Srbiju na putu EU ne koči ZAGREB, već dvije druge države…

Iako se u Srbiji misli da će joj glavna prepreka na putu ka EU biti Hrvatska, prava “opasnost” dolazi iz jednog pravila koje EU neće da menja, piše Euraktiv…

ZAGREB:Srbija, Ekonomija, Zanimljhivosti, Vijesti… srijeda, 19.09.2018…17: 59…: Srbiju na putu EU ne koči ZAGREB, već dvije druge države…

U tekstu novinara Augustina Palokaja, koji je preneo “Jutarnji list”, navodi se da su suštinski najveći “neprijatelji” Srbije na putu ka članstvu u EU zapravo Njemačka i Francuska koje ne žele da se odreknu Serbia on the EU path does not crash ZAGREB, but two other countries … da svaka članica EU ima pravo veta na proširenje.

“Kada se radi o pregovorima sa Beogradom, premda se javnost Srbije zabavlja time da ih ‘Hrvatska koči’, glavni su kočničari Francuska i Njemačka. One žele da se taj postupak nastavi, ali ne i ubrza. Žele da Srbija vijeruje da će ući u EU, ali ne pristaju obećati nikakve moguće rokove”, navedeno je u tekstu.

Čitaj još:   STRANI DRŽAVLJANI Osumnjičeni za kopanje tunela ispod Višeg suda u Podgorici? (foto)

EU je inače često bila blokirana sporošću i mogućnošću svake članice da stavi veto na brojne odluke Unije, zbog čega je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker predložio prelazak sa načela konsenzusa na kvalifikovanu većinu pri glasanju u Veću EU i kad je riječ o spoljnoj politici. Junker je to obrazložio potrebom da EU poveća svoju mogućnost da govori jednim glasom.

Međutim, jedan stari veto ostaje, napominje se u tekstu, a riječ je o vetu na proširenje kog se nikako ne žele odreći Francuska i Njemačka. “One ni u snu ne bi pristale na to da nemaju pravo i mogućnost da odbiju ulazak Turske u EU”, navodi se u tekstu.

“Dakle, još dugo, možda dok bude postojala Evropska unija, svaka država članica će barem 76 puta moći da zaustavi državu kandidatkinju na putu prema EU, a na kraju je i odbaciti”, dodaje se zatim.

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši