IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZAŠTO JE Srušena Hasan- Čelebina ili Arab džamija, stara 500 godina???

Čelnici Gradske uprave, građevinski stručnjaci, restauratori, historičari i brojni građani su ogorčeni zbog ovog čina Mešihata Islamske zajednice u Srbiji na čijem je čelu dr Mevlud Dudić, naslednik Muamera Zukorlića…

NOVI PAZAR: Sandžak, Crna Hronika, Zanimljivosti, Vijesti… četvrtak, 20.09.2018…22: 19… ZAŠTO JE Srušena Hasan- Čelebina ili Arab džamija stara, 500 godina???

Pod motom temeljne obnove, u centru Novog Pazara, na ulazu u Staru čaršiju, prekjuče poslije podne porušeni su zidovi (krov je skinut još u aprilu ove godine) na Hasan- Čelebijinoj džamiji, poznatijoj kao Arab džamija. Od jedne od najpoznatijih sandžačkih džamija, staroj oko 500 godina, ostalo je samo minare, ali je i ono teško oštećeno (pogodio ga je grom u avgustu ove godine), pa prijeti opasnost da se uruši.

– Ovo je strašan i tužan dan za Novi Pazar i za sve njegove građane, ne samo muslimane i ne samo Bošnjake. Uništen je jedan od najpoznatijih kulturno- histoprijskih spomenika i simbol bitisanja Bošnjaka na ovim prostorima. Umhesto da se džamija stručno rekonstriše, nekome je palo napamet da je potpuno poruši, Arab- džamija je izgubila svoju historijsku vrijednost i svoj značaj- ističe profesor Esad Rahić iz Novog Pazara.

Arab- džamija je jedno vrijeme bila glavno uporište novopazarskih vehabija. Nekoliko puta u džamiji i ispred nje je pucano, vatrenim oružjem ranjeno je nekoliko ljudi.

Čitaj još:   NAVEČE SA AKŠAM- NAMAZOM: Muslimani dočekuju Novu 1445. hidžretsku godinu... (foto, video)

Džamija je jedno vrijeme bila zatvorena, a onda je IZ uspjela da protjera vehabije i zavede red. Džamija je zaista bila u lošem stanju i rekonstrukciju je trebalo obaviti još prije nekoliko decenija.

Oštro je reagovala i Gradska uprava u čijem saopštenju se naglašava da je još ranije o svemu obavešten Zavod za zaštitu spomenika kulture i da je Mešihat imao zabranu da bilo šta rekonstruiše, a pogotovu da ruši zidove Arab-džamije. U Mešihatu IZ u Sandžaku naglašavaju da “nije bilo izbora” jer se džamija ionako rušila, a krov je prokišnjavao. Naglašavaju da su spasavali sve što se spasti moglo i da je plan da nakon obnove Arab džamija ponovo zablista u starom sjaju.

– Preduzeto je sve što se moglo, zaštićeno je sve što se moglo zaštititi. Deblji zidovi iz osmanlijskog perioda su sačuvani, dva zida, kasnije sagrađena, od blata i trske nisu mogla da se sačuvaju i obnove – ističe glavni imam IZ u Sandžaaku Asmir Crnovršanin.

Čitaj još:   GI “21. maj”: Građanska, evropska i multietnička Crna Gora nikada neće zaboraviti krvavo satiranje Sarajeva... (foto, video)

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši