Crna Gora: ISTINA ILI NE, Ekološka država samo na papiru…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

PRELIJEPE Crnogorske plaže i vode, ni 27 godina od proglašenja države ekološkom, nisu oslobođene smeća i o tome svijedoče količine otpada i smeća…

PODGORICA: Crna Gora, Ekonomija, Zanimljivosti, Vijesti… petak, 21.09.2018…11: 59…Crna Gora: ISTINA ILI NE, Ekološka država samo na papiru…

Crna Gora je po Ustavu ekološka država, a njezin glavni grad Podgorica, nekada Titograd, bio je jedan od najzelenijih gradova na Balkanu. Kako danas stoje stvari? Koliko je Crna Gora doista ekološka država i koliko je Podgorica još primjer zelenog grada?

Nekoliko hiljada plastičnih i staklenih flaša, limenki i jednokratnih plastičnih flaša za samo jedan dan uklonjeno je nedavno sa plaža od Ulcinja pa do na kraj Boke.

U akciji “Uhvati čist talas”, tokom protekla tri mjeseca, sa budvanskih plaža uklonjeno je 92 tone ambalažnog otpada.

Čitaj još:   GUŽVI NEĆE BITI: Kupališta i plaže od 18. maja uz poštovanje distance... (foto)

Crnogorske plaže i vode, ni 27 godina od proglašenja države ekološkom, nisu oslobođene smeća i o tome svijedoče količine otpada koje svake godine, u različitim akcijama, sa plaža uklone i iz vode izvade oni koji učestvuju u akcijama čišćenja.

Istoričarka Lidija Franović je ovih dana iz mora u rodnim Krtolima izvadila staru porcelansku šolju za kafu, telefon, novčanik, plastični pištolj, stare kablove, obuću, igračke, maske…

“Iz mora sam vadila sve vrste otpada, kavez, tiganj, čaše, cipele… Najteže mi je bilo kad sam morala da izvadim uginulo jagnje, a ne znaš koga da zoveš od nadležnih”.

Deklaracija o ekološkoj državi usvojena je na sjednici republičkog parlamenta koja je održana na otvorenom na Žabljaku 20. septembra 1991.

Čitaj još:   Mensur otvorio dušu: Progovorio o svom djetinjstvu... (foto i video)

Ekološki pokret Ozon, pozvao je juče Skupštinu, Vladu i predsjednika Crne Gore da se posvete razvojnom pravcu ekološke države i tako, kako su naveli, stave javni, i interes budućih generacija iznad svih drugih.

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši