Erdogan: Uvešćemo sigurne zone u Siriji istočno od Eufrata…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Turska će istočno od rijeke Eufrat u Siriji preduzeti akciju i uvesti sigurne zone kao što je učinila na sjeverozapadu Sirije, izjavio je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, izvestili su državni mediji u Turskoj…

NEW YORK: Svijet, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti,  Vijesti… ponedeljak, 24.09.2018… 12: 59… Erdogan: Uvešćemo sigurne zone u Siriji istočno od Eufrata…

Erdogan će u posjeti biti od 23. do 26. septembra u SAD…

Kako podsjeća Rojters, Turska je početkom godine izvela vojne operacije kako bi preuzela kontrolu nad sirijskim regionom Afrin od terorističe narodne odbrane (YPG), snaga koje zvanična Ankara smatra terorističkom organizacijom.

– Ako Bog da, u budućnosti ćemo povećati broj sigurnih zona u Siriji u području istočno od Eufrata – kazao je Erdogan u Njujorku, gdJe će učestvovati na Generalnoj skupštini UN.

Čitaj još:   Erdogan, poručio EVROPI: Ako ne bude podrške otvaramo granice, neka idu tamo gdje žele... (foto)

Agencija podsjeća da je Turska prije operacije u regionu Afrin izvela i operaciju pod nazivom “Štit Eufrata” usmijerenu i protiv YPG i Islamske države istočno od Afrina.

Erdogan je, kako se napominje, upozoravao i ranije na nove vojne operacije protiv YPG duž granice sa Sirijom i, ukoliko je neophodno, i u sjevernom Iraku.

Širenje turske vojne kampanje na mnogo veću teritoriju koja je pod kontrolom YPG istočno od Eufrata, sa sobom nosi rizik suprotstavljanja snagama SAD koje su raspoređene u tom području.

TERORISTI YPG su glavni saveznici SAD u borbi protiv Islamske države u Siriji, zbog čega Ankara negoduje s obzirom na to da YPG vidi kao ogranak ekstremističkih grupa koje su godinama izazivale pobune na jugoistoku Turske.

Čitaj još:   Užasna tragedija, klizište lomilo sve pod sobom, ima mnogo mrtvih... (foto)

Erdogan je ovo izjavio nedelju dana nakon što je zajedno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom postigao sporazum pod kojim će udruženim snagama turske i ruske trupe podržati demilitarizaciju zona u sijeverozapadnom sirijskom regionu Idlib…

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši