IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan: Uvešćemo sigurne zone u Siriji istočno od Eufrata…

Turska će istočno od rijeke Eufrat u Siriji preduzeti akciju i uvesti sigurne zone kao što je učinila na sjeverozapadu Sirije, izjavio je danas turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, izvestili su državni mediji u Turskoj…

NEW YORK: Svijet, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti,  Vijesti… ponedeljak, 24.09.2018… 12: 59… Erdogan: Uvešćemo sigurne zone u Siriji istočno od Eufrata…

Erdogan će u posjeti biti od 23. do 26. septembra u SAD…

Kako podsjeća Rojters, Turska je početkom godine izvela vojne operacije kako bi preuzela kontrolu nad sirijskim regionom Afrin od terorističe narodne odbrane (YPG), snaga koje zvanična Ankara smatra terorističkom organizacijom.

– Ako Bog da, u budućnosti ćemo povećati broj sigurnih zona u Siriji u području istočno od Eufrata – kazao je Erdogan u Njujorku, gdJe će učestvovati na Generalnoj skupštini UN.

Agencija podsjeća da je Turska prije operacije u regionu Afrin izvela i operaciju pod nazivom “Štit Eufrata” usmijerenu i protiv YPG i Islamske države istočno od Afrina.

Erdogan je, kako se napominje, upozoravao i ranije na nove vojne operacije protiv YPG duž granice sa Sirijom i, ukoliko je neophodno, i u sjevernom Iraku.

Čitaj još:   ERDOGAN: Turska vakcina "Türkovaç"protiv COVID- 19 prijavio se 846.451 dobrovoljac... (foto i video)

Širenje turske vojne kampanje na mnogo veću teritoriju koja je pod kontrolom YPG istočno od Eufrata, sa sobom nosi rizik suprotstavljanja snagama SAD koje su raspoređene u tom području.

TERORISTI YPG su glavni saveznici SAD u borbi protiv Islamske države u Siriji, zbog čega Ankara negoduje s obzirom na to da YPG vidi kao ogranak ekstremističkih grupa koje su godinama izazivale pobune na jugoistoku Turske.

Erdogan je ovo izjavio nedelju dana nakon što je zajedno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom postigao sporazum pod kojim će udruženim snagama turske i ruske trupe podržati demilitarizaciju zona u sijeverozapadnom sirijskom regionu Idlib…

http://iBalkan.net

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Redzep Tajip Erdogan položio je svečanu zakletvu za mandat prvog Read more

ANKARA Erdogan predstavio kabinet od 16 ministara…

Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan je, nakon što je prethodno Read more

Komentariši