IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Erdogan: Vijeće sigurnosti nijemi posmatrač zločina u Siriji, baš kao što je bilo i u Bosni

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je kako su institucije zadužene za garantiranje međunarodne sigurnosti i mira, poput Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, zakopane u svoju tišinu i pasivnost u Siriji, baš kao što je to slučaj bio i ranije u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Ruandi, Jemenu, Palestini i Arakanu…

NEW YORK: Svijet, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti,  Vijesti… utorak, 25.09.2018… 08: 59… Erdogan: Vijeće sigurnosti nijemi posmatrač zločina u Siriji, baš kao što je bilo i u Bosni…

Erdogan je sinoć doputovao u službenu posjetu u New York kako bi prisustvovao 73. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a obratio se prisutnima na svečanoj večeri koju je organizirala fondacija TURKEN.

“Moram ovdje kazati gorku istinu da danas u svijetu ne postoji institucija, sud ili mehanizam koji će zaštiti nevine žrtve i procesuirati zločince, bez obzira na njihove identitete. Institucije poput Vijeća sigurnosti koje su zadužene za garantiranje međunarodne sigurnosti su bile zakopane u svoju tišinu i bile pasivni posmatrač dešavanja u Bosni, Kosovu, Ruandi, Jemenu, Palestini Arakanu. Danas je to slučaj u Siriji“, kazao je Erdogan.

Čitaj još:   ANKARA: Turska ublažava ograničenja za putovanja... (foto i video)

Erdogan je također kazao da su međunarodne zajednice nijemo gledale masakriranje ljudi u Srebrenici, a da su dvije decenije kasnije to isto radile u Halepu.

On je kazao da je Turska preuzela najveću odgovornost kada je riječ o pomoći ugroženom sirijskom narodu i zaustavljanju novih masovnih zločina nad civilima u Idlibu i drugim dijelovima Sirije.

Ističući kako opozicija mora biti strana u mirovnim pregovorima za budućnost Sirije, Erdogan je kazao da je to stav Turske od početka rata i da je Turska uvijek bila na strani zaštite civila i uspostave sigurnih zona.

Posebno je važan tursko- ruski dogovor o demilitariziranoj zoni u Idlibu. Opozicione snage će ostati na svom polju, a tu neće biti mjesta radikalnim grupama“, kazao je Erdogan…

 

http://iBalkan.net

Erdogan: Dan pred izbore pojasnio novi predsjednički sistem vlasti…

S obzirom da se približavaju izbori u Turskoj, predsjednik Redžep Read more

ANKARA: Erdogan položio svečanu zakletvu, dočekan ružama…

Redzep Tajip Erdogan položio je svečanu zakletvu za mandat prvog Read more

ANKARA Erdogan predstavio kabinet od 16 ministara…

Predsjednik Turske Redzep Tajip Erdogan je, nakon što je prethodno Read more

Komentariši