MALO O SLAMARICAMA: Mijenjaju se novčanice EURA, morate da znate, ako vam ostanu stare!

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Stare novčanice od 100 i 200 eura ostaju u opticaju i nakon maja 2019, kada startuju nove novčanice koje je nedavno predstavila Evropska centralna banka…

BEOGRAD: Svijet, Ekonomija, Putovanja, Zanimljivosti,  Vijesti… MALO O SLAMARICAMA: Mijenjaju se novčanice EURA, morate da znate, ako vam ostanu stare!!!

U Narodnoj banci Srbije su rekli da nema potrebe da se novčanice eura prve serije mijenjaju za novčanice nove serije, odnosno da će sve stare novcaniče ostati u opticaju bez vremenskog ograničenja.

ECB će nove novčanice pustiti u promet 28. maja 2019. godine, a u NBS napominju da stare nikako neće time propasti niti će izgubiti vrijednost zbog uvođenja novih.

Kad je riječ o uvođenju novih novcanica, kažu da će najveći posao biti prilagođavanje bankomata, s obzirom da su donekle promenjene dimanzije novcanica od 100 i 200 eura- smanjena je visina novčanica koje su sada izjednačene s onima od 50 eura.

Na novčanicama su poboljšane bezbjednosne karakteristike, a to znači da je otežano falsifikovanje.

Čitaj još:   DVA Vica dana Malo o našim Slovencima...

U NBS još objašnjavaju da su novcanice od 100 i 200 eura poslednje u nizu koje čine seriju “Evropa”, jer su već u opticaju one od pet, 10, 20 i 50 eura, dok se nova novčanica od 500 eura neće štampati.

Sve novčanice nove serije imaju unapređeni dizajn i elemente zaštite u odnosu na novčanice prve, “A” serije, koje će i dalje biti paralelno u opticaju, bez vremenskog ograničenja njihove važnosti, navode u NBS…

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši