IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SKOPLJE: Referendum nije uspio, šta dalje???

Referendum u Makedoniji o promjeni imena nije uspio zbog nedovoljne izlaznosti birača, a makedonski premijer i lider SDSM Zoran Zaev najavljuje premještanje donošenja odluke…

SKOPLJE:Makedonija, Ekonomija,Vijesti, Zanimljivosti… ponedeljak, 01.10.2018… 07: 59… SKOPLJE: Referendum nije uspio, šta dalje???

Građani Makedonije na referendumu su se izjašnjavali na postavljeno pitanje “Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?”.

U skladu sa Prespanskim sporazumom, odnosno sporazumom između države Makedonije sa Grčkom, novo ime Makedonije trebalo bi da bude promijenjeno u Republika Sijeverna Makedonija.

Referendum je bio raspisan kao konsultativni, odnosno neobavezujući, a da bi bio uspiješan, potrebno je bilo da na birališta izađe 50 posto plus jedan od ukupnog broja birača.

Državna izborna komisija Makedonije saopštila je u nedelju uveče da je izlaznost na referendumu bila samo 36,11 odsto, a da je “za” glasalo 91,25 odsto birača koji su izašli, dok je protiv bilo 5,82 odsto.

Ti podaci saopšteni su na osnosu 85,71 odsto glasova, prenela je MIA.

Čitaj još:   SKOPLJE: Od danas postoji samo Republika Sjeverna Makedonija...

Rojters je prenio zvaničnu izjavu direktora makedonske izborne komisije Olivera Derkoskog da referendum nije rezultirao kao validan.

“Jasno je da ovim referendumom odluka nije doneta”, kazao je Drekoski novinarima.

Kako je preneo AP, već oko 18.30 časova, protivnici referenduma slavili su na ulicama zbog slabog odziva birača…

http://iBalkan.net

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši