IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Zastrašivanja pred protest “Pravda za Davida”…

Dok predstavnici grupe “Pravda za Davida” svakodnevno na Trgu Krajine pozivaju građane da dođu na mirno i dostojanstveno okupljanje 5.oktobra, dotle pojedini mediji pišu o gotovo ratnim scenarijima…

BANJA LUKA: BiH,  Vijesti, Zanimljivosti… četvrtak, 04.10.2018… 11: 29…Zastrašivanja pred protest “Pravda za Davida”…

Kako se bliži 5. oktobar, za kada je na Trgu Krajine u Banjaluci zakazano novo veliko okupljanje “Pravda za Davida”, tako se u medijima bliskim vlastima u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) pojavljuje sve više informacija o “posljednjim pripremama za obojenu revoluciju” te o organizovanom dolasku u Banjaluku više desetina autobusa iz drugog bh. entieta- Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Pri tome se ne iznose konkretni dokazi tih tvrdnji.

Tako je u vijesti objavljenoj u Novinskoj agenciji Republike Srpske (SRNA), u kojoj se pozivaju na portal “Alo”, navedeno kako je “u sarajevskim naseljima Bistrik, Vraca i Hrasno, trenutno parkirano između 50 i 60 autobusa koji će u petak, 5. oktobra, krenuti prema Banjaluci”.

Situaciju je dodatno podgrijala i izjava ministra policije RS- a Dragana Lukača, koji je rekao da još nije odlučeno hoće li okupljanje 5. oktobra biti dozvoljeno.

Sa druge strane, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za Radio Slobodna Evropa (RSE) kažu da su izvršili provjere na terenu te da nema istine u plasiranim informacijama.

Čitaj još:   EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ, NACIONALE: "Želja mi je da u Predsjedništvu BiH bude Komšić, a ne onaj što slavi ratne zločince"

Kolumnista Dragan Bursać kaže da je vidljivo iz tih informacija i mnogih drugih vijesti koje se plasiraju posljednjih dana i u drugim medijima bliskim vladajućim strukturama u RS- u, kako se ljudi žele zastrašiti da u što manjem broju dođu na navedene proteste.

“Problem je”, ukazuje Bursać, “što za takvo širenje histerije i dalje niko ne odgovara”.

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida Dragičevića, i grupa okupljena oko njega pod nazivom “Pravda za Davida”, pozvali su građane da se 5. oktobra okupe na trećem masovnom skupu u Banjaluci.

“Na skup bih vas molio da dođete mirno, dostojanstveno kao i uvijek, znači bez ikakvih incidenata, bez pomjeranja sa Davidovog trga. Niko, ama baš niko, ne može vas nagovoriti da se pomjerite niti jedan milimetar odavde. Provokacija možda bude, pošto je njima u interesu da napravimo mi problem, a mi ga nećemo napraviti. Nismo ga napravili za ovih 190 dana”, poručio je sa Trga Krajine aktivista grupe “Pravda za Davida”, Dragan Dabić.

Na protekla dva velika skupa u aprilu i julu mjesecu više hiljada građana iz cijele Bosne i Hercegovine dali su podršku Davoru u potrazi za istinom o smrti njegovog sina.

Čitaj još:   Majka ubijenog Davida: Specijalci uhapsili Davora, niko ne zna gdje se nalazi...

Davor Dragičević je za ubistvo i saučesništvo u ubistvu Davida Dragičevića, čije je tijelo pronađeno 24. marta, optužio i pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova RS- a.

(RSE/SB) / http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši