IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Jadran leži na nafti, koliko ide Bosancima i Crnogorcima???

Istraživanja u prethodnom stoljeću pokazala su da nafte i gasa ima na području Jadrana. Dokaz za to su uzorci jezgra bušotina koji su smiješteni u depou Uprave za ugljovodonike i pažljivo se čuvaju, navodi se u tekstu… 

BAR: Ekonomija, Crna Gora, BiH, Zanimljivosti, Vijesti… subota, 06.10.2018… 09: 39… Jadran leži na nafti, koliko ide Bosancima i Crnogorcima???

Prvi brod za seizmička istraživanja nafte i gasa uploviće u crnogorske vode 1. novembra, a prva bušotina je planirana krajem 2019…

To je izjavio za televiziju Crne Gore Vladan Dubljević, direktor Uprave za ugljovodonike.

– Kocesionari već plaćaju državi naknadu od oko milion i po eUra godišnje, a pravi profit nas čeka tek pronalaskom nafte i gasa – rekao je Dubljević, prenosi portal Cdm.

Prema njegovim riječima, profit će se deliti, pri čemu će Crna Gora dobijati 62 do 68 odsto te dobiti…

“Koliki je taj prirodni resurs, na kojoj dubini i gdje se nalazi pokazaće ozbiljna istraživanja, kojima su vrata otvorena prije tri godine raspisivanjem prvog tendera” dodaje se. 

Na tender su se prijavile tri grupe kompanija, a prvi ugovor crnogorska vlada je potpisala sa italijansko- ruskim konzorcijumom Eni- Novatek u septembru 2016.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Zaplenjeno u kamionu 34.990 paklica cigareta bez prateće dokumentacije...

Drugi je sklopljen sa grčkom kompanijom Energean Oil and Gas, koja je prošle godine objavila izvještaj nezavisnog procenitelja “Competent Persons Report – CPR” u kojem se tvrdi da Crna Gora u podmorju ima 51 milijardu kubika gasa i 144 miliona kubika tečnih resursa, što je oko 438 miliona barela nafte.

Podaci su se odnosili na 330 kilometara kvadratnih kod Ulcinja na koje su dobili koncesiju…

http://iBalkan.net

Komentariši