Pješadijski vod iz Crne Gore na NATO viježbi…

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Pješadijski vod je iz sastava Prve pješadijske čete iz Nikšića. Sva pripadajuća oprema je iz Prve pješadijske čete, kao i četiri vozila, koja su već upućena brodom za Norvešku…

PODGORICA: Sandžak,Crna Hronika, Zanimljivosti, Vijesti…subota…13.10.2018… 21: 39… Pješadijski vod iz Crne Gore na NATO viježbi…

Vojska Crne Gore (VCG) učestvovaće sa 33 pripadnika na velikoj NATO vježbi Trident juncture 18, koja će se realizovati od 25. oktobra do 7. novembra u Norveškoj.

Glavni dio crnogorskih snaga je pješadijski vod od 27 pripadnika, kojim komanduje poručnik Nikola Popović, a koji će biti u sastavu Slovenačke čete.

“Po jedan pilot, logistički podoficir i vojni policajac biće u sastavu slovenačke eskadrile, u komandi slovenačke logističke čete, odnosno u slovenačkoj četi vojne policije, dok će dva štabna oficira biti u komandi italijanske brigade. Jedan oficir biće zadužen kao ocjenjivač – kontrolor tokom vježbe”, kaže se u saopštenju.

Pješadijski vod je iz sastava Prve pješadijske čete iz Nikšića. Sva pripadajuća oprema je iz Prve pješadijske čete, kao i četiri vozila, koja su već upućena brodom za Norvešku.

Čitaj još:   Sonja Biserko, rekla istinu o nastanku RS- a: Mediji, koje kontroliše VUČIĆ potpuno IZLUDILI... (foto)

“Jedinica je opremljena svom potrebnom opremom za ekstremno hladne uslove i spremna za realizaciju zadataka na planinskim terenima u hladnim uslovima”, kaže se u saopštenju MInistarstva odbrane.

Vježba TRIDENT JUNCTURE 18 realizuje se najvećim dijelom na teritoriji Norveške, na kopnu, moru i u vazduhu, ali će obuhvatiti i dio teritorije Islanda, kao i vazdušni prostor Finske i Švedske.

Na vježbi će učestvovati oko 50 hiljada vojnika iz oružanih snaga 31 zemlje, od čega je 29 članica NATO, uz Švedsku i Finsku, kao bliskih partnera NATO. Učestvovaće više od deset hiljada vozila, oko 150 aviona i 70 brodova koji će biti locirani u Sjevernom Atlantiku i na Baltičkom moru.

Vježbom komanduje admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, koja je odgovorna za vođenje vježbe.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 6. oktobar 2019. godine...

“Cilj ove, najveće NATO vježbe posljednjih godina, jeste da testira koncept kolektivne odbrane Alijanse”, navodi se u saopštenju.

Prethodna vježba TRIDENT JUNCTURE održana je prije tri godine, na teritoriji Italije, Španije i Portugala. U njoj je učestvovalo oko 36 hiljada vojnika…

http://iBalkan.net

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *