MAKEDONIJA, PRED GRAĐANSKIM RATOM: Glava u torbi, onim glasali za ustavne promjene

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Svih 80 poslanika u makedonskom Sobranju, koji su u petak podržali ustavne promjene, dobilo je posebno obezbjeđenje…

SKOPLJE:Makedonija, Vijesti, Zanimljivosti, utorak…23.10.2018… 06: 59… MAKEDONIJA, PRED GRAĐANSKIM RATOM: Glava u torbi, onim glasali za ustavne promjene

Obezbjeđenje su dobili poslije pretnji koje su im upućivane zbog glasanja u parlamentu, rekao je makedonski ministar policije Oliver Spasovski.

– Uradili smo bezbjednosnu procjenu poslanika, pogotovo onih koji su podržali početak ustavnih promjena i oni će biti pod policijskom zaštitom sve dok se ne procjeni da zaštita više nije neophodna – izjavio je Spasovski, prenosi MIA.

Spasovski je izjavio da su “prave prijetnje” upućene poslanicima, pogotovo putem Facebooka i drugih društvenih mreža. Pored direktnih prijetnji poslanicima, prećeno je i njihovim porodicama, dodaje makedonski ministar.

– Svako ko pokuša da unese osjećanje nesigurnosti među građanima biće optužen – rekao je Spasovski, dodajući da su prijetnje došle i od grupa koje su dovedene u vezu sa pokretom Bojkot referenduma, prenosi MIA.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Požar, stanari odmah evakuisani... (foto i video)

Odgovarajući na pitanje novinara o optužbama VMRO- DPMNE da je pojedinim poslanicima nuđen novac u zamjenu za pozitivan odgovor na ustavne promjene, Spasovski kaže da će kancelarija javnog tužioca biti odgovorna da istraži takve optužbe.

– Ako postoji osnov za ove tvrdnje, onda bi javni tužilac trebalo da pokrene istragu. Takođe, ako je poslanicima nuđen novac, trebalo bi to da prijave, jer je mito krivično djelo – rekao je Spasovski.

Sobranje je podržalo u petak prijedlog o pokretanju inicijative za promenu Ustava u skladu s Prespanskim sporazumom, za koju je glasalo i osam poslanika opozicione VMRO-DPMNE, čime je postignuta dvotrećinska većina od 80 poslanika.

Poslanici VMRO- DPMNE su prethodno vladajućoj većini postavili četiri uslova pod kojima će pristati da glasaju za promenu imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija, prenosi agencija MIA, a jedan od uslova je i amnestija za optužene za izazivanje nasilja krajem aprila prošle godine u Sobranju.

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši