NJEMAČKA, TRAŽI MILION RADNIKA, HOĆE BALKANCE: Vrijedni su i odgovorni, kako do posla…

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

U ovom momentu, najjačoj državi Evrope nedostaje 1,2 miliona radnika. Poslovna zajednica Njemačke nezadovoljna je i krivi birokratiju za gubitak čak 30 milijardi eura, jer nisu popunjena upražnjena radna mjesta…

BERLIN: Regija, Ekonomija, Putovanja, Vijesti, četvrtak…25.10.2018… 22: 50… NJEMAČKA, TRAŽI MILION RADNIKA, HOĆE BALKANCE: Vrijedni su i odgovorni, kako do posla…

U Njemačkoj bi od 1. januara na snagu trebalo da stupi set izmjena radnog zakonodavstva kojim će ova država dodatno otvoriti vrata za useljenike.

Kancelarka Angela Merkel dogovorila je s koalicionim partnerima da se od 1. januara donekle pojednostavi proces zapošljavanja stranaca.

Predviđeno je da osoba može na šest mjeseci da dođe u Njemačku o svom trošku i traži posao.

Čitaj još:   NJEMAČKA: Uhapšen mladić koji je planirao da ubija muslimane po uzoru na napad na Zelandu... (foto)

Ako osoba ima ugovor s poslodavcem u Njemačkoj, dobiće radnu i boravišnu vizu, ali u njemačkom konzulatu države iz koje dolazi.

Do sada je ovakva vrsta aranžmana bila moguća samo ako poslodavac dokaže da na nejmačkom tržištu nema radnika za posao za koji je angažovan stranac. Sada se ta odredba briše.

Prema istraživanjima vladinog i nevladinog sektora, radnici s prostora bivše Jugoslavije posebno su traženi. Cijene ih kao vrijedne i odgovorne…

Njemačka vlada već 2015. godine donijela je odredbe kojima je bitno liberalizovano tržište rada, a građanima zapadnobalkanskih država data prilika da mu pristupe.

Prema podacima njemačkog ministarstva rada, Uredba za zapadni Balkan, kako se zove zakonski akt, samo 2016. i 2017. godine u Njemačku je dovijela 117.123 osobe iz BiH i Srbije.

Čitaj još:   Pandemija: Koronavirus najčešće prenose osobe koje ne ispoljavaju simptome...(foto)

Trendovi u ovoj godini pokazuju povećanje broja onih s Balkana koji su dobili posao u Njemačkoj…

Njemci nisu samo osvježili tržište rada nego su drastično smanjili broj aplikacija za status azilanta s ovog područja. Sa 120.000 potencijalnih azilanata u 2015. godine, taj broj je na kraju 2017. sveden na jedva nekih 10.000…

http://iBalkan.net

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *