IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Pregled pisanje turske štampe~ 26.10.2018

Turski film “Ahlat Agaci” kandidat za Oscara” prenosi da će na 91.dodjeli oskara koja će se održati sljedeće godine, u kategoriji za najbolji strani film, između 87 filmova…

ISTANBUL:Turska, Zanimljivosti, Putovanja, petak…26.10.2018… 05: 50… Pregled pisanje turske štampe~ 26.10.2018

Star u vijesti pod naslovom “Turska će štitit svoja prava” prenosi da je ministar odbrane Hulusi Akar rekao da će Turska u preduzeti potrebne mjere ukoliko se desi da eventualna donesena presuda bude protivna turskom pravu i turskim koristima. U vezi sa uznemiravanjem  turskog broda koji je prolazio kroz istočni mediteran Akar je rekao:”U ovoj regiji su naši ratni brodovi zaštićeni. Nećemo dozvoliti da se ponovi ovakvo uznemiravanje.”

Sabah u vijesti pod naslovom “Boeing će povećati uvoz naprednih aviona iz Turske” prenosi da je najveći svjetski proizvođač civilnih aviona Boeing, rekavši da se u Turskoj proizvode neki dijelovi naprednih trgovinskih aviona, dodao da su odlučni da uvoz iz Turske povećaju za 160 miliona dolara kao i to da će nastaviti da rade na sto većem ostvarenju saradnje sa turskom industrijom.

Vatan u vijesti pod naslovom “Očekuje se da 5 miliona turista ostvari rezervacije unaprijed” prenosi da je predsjednik Turske hotelijerske federacije Osman Ayik rekao da su rezervacije za 2019 godinu počele od oktobra mjeseca i da očekuju da će se u naredna 2 mjeseca ostvariti preko 5 miliona unaprijed rezervacija za sezonu 2019. On je dodao i to da je 2018.godina bila godina turizma ne samo za hotelijere već za cijelu zemlju.

Čitaj još:   ''DIVLJI ZAPAD U NOVOM PAZARU''(video)

Yeni Šafak u vijesti pod naslovom “Kineski kuhar se oduševio smokvom iz Burske” prenosi da je poznati kineski kuhar, Nicholas Tse, koji u različitim zemljama snima svoje emisije i koji se našao u Istanbulu, bio oduševljen ukusom smokve iz Burse koju je  probao na jednoj pijaci u naselju Bešiktaš. Tse je tom prilikom rekao:”Nikada do sada nisam video tako veliku i tako ukusnu smokvu.”

Haber Turk u vijesti pod naslovom “Turski film “Ahlat Agaci” kandidat za Oscara” prenosi da će na 91.dodjeli oskara koja će se održati sljedeće godine, u kategoriji za najbolji strani film, između 87 filmova, kandidovati i turski film Ahlat Agaci koji će se u SAD početi prikazivati 30.januara 2019.godine. Smatra se da je to što je pomenuti film Bilge Ceylana u Cannesu, na “Zlatnoj palmi”, dobio visoke preporuke  svojevrsna prednost za kandidaturu za Oscara…

Čitaj još:   ZAGREB- Nova anketa: Milanović, skroz dostigao Kolindu, Škoro jako raste... (foto)

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši