IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVİ PAZAR: PLATO “HATIDŽA MEHMEDOVIĆ”, POČAST ZA PRAVDU, HRABROST İ BORBU ZA İSTİNU (GALERİJA SLİKA)

NOVI PAZAR – U prisustvu velikog broja građana Novog Pazara, članica udruženja “Majke Srebrenice”, te uz zvuke islamske duhovne muzike sa stihovima koji govore o genocidu počinjenom u Srebrenici, otvoren je plato u centru grada, nazvan po nedavno preminuloj predsednici Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidži Mehmedović, prenosi Anadolu Agency .

Plato “Hatidža Mehmedović” zajedno su otvorili prvi čovek Novog Pazara Nihat Biševac i predsednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac obraćajući se okupljenima rekao je da Novi Pazar želi na ovaj način dati primer i ukazati počast na hrabrosti kao i za borbu za istinu nedavno preminuloj predsednici Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidži Mehmedović.

On je gošćama iz Bosne i Hercegovine, članicama tog udruženja, poručio da u svojoj borbi nisu same, da je pored njihovih familija i prijatelja i grad Novi Pazar sa svojim građanima uz njih.

“Želeli smo na ovaj način da odamo počast majki heroju, ženi borcu za istinu i pravdu. Ovo je priznanje za toleranciju. Grad Novi Pazar je ovim gestom želio da se nikada ne zaborave žene kao što je rahmetli Hatidža, da se ne zaborave žrtve Srebrenice i sve druge nevine žrtve koje su stradale tokom rata, te da se rat nikada i nikome ne ponovi”, rekao je Biševac.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Preminula još tri pacijenta u Opštoj bolnici

Nazivanje platoa u centru grada po rahmetli Hatidži Mehmedović je primer drugima i velika je hrabrost, obzirom da je Novi Pazar grad u Rebulici Srbiji, smatra predsednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

“Ovo ja mislim nikada se u Bosni neće desiti, što se desilo u Novom Pazaru, obzirom da je ovaj grad u sastavu Republike Srbije. Znamo da je Srbija bila agresor, prema tome ovo je velika hrabrost”, rekla je predsednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

Centralni dio platoa čini fontana sa cvetom Srebrenice u sredini, nezvaničnim simbolom genocida počinjenog u Srebrenici. Bela boja latica cveta predstavlja nedužnost stradalih, zelena boja koja je u središtu cveta predstavlja nadu, a 11 latica simbolizuju 11. juli. Idejno rešenje za ovaj projekat uradio je mladi novopazarski projektant Atila Hamidović.

Podsetimo inicijativu gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca da se plato imenuje u tom gradu u čast Hatidže Mehmedović prihvatilo je Gradsko veće tog grada, a odluku je donela Skupština Novog Pazara.

Delegacija Novog Pazara prisustvovala je i dženazi Hatidže Mehmedović u Srebrenici.

Ovaj grad joj je i na dan njenog ukopa ukazao poslednju počast. Naime, na više lokacija u Novom Pazaru tog dana istaknuti su transparenti sa porukom: “Neka ti je vječni rahmet, majko šehida”.

Čitaj još:   STRAVIČAN ZLOČIN U Dubrovniku: Pucao na roditelje u teškom su stanju prevezeni u bolnicu... (foto)

Otvaranju platoa “Hatidže Mehmedović” prisustvovali su i mnogi aktivisti iz zemlje i regiona, među njima i predstavnici organizacije “Žene u crnom”.

Piše:  Aleksandar Ničiforović Foto: Senad Senko Župljanin 

 

http://www.ibalkan.net/

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima

Nebo nije granica za ljubav i podršku najmlađima Učenici petog Read more

Komentariši