NA BOSFOR, PUTIN DONIO POSLUŽENJE: Čime li je, obradovao Merkelovu, Erdogana i Makrona…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

U gradu na Bosforu je održan sastanak lidera Francuske , Njemačke, Rusije i Turske Emanuela Makrona, Angele Merkel, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana o Siriji…

ISTANBUL:Svijet, Vijesti, Ekonomija, Zanimljivosti…nedelja, 28.10.2018… 10: 58… NA BOSFOR, PUTIN DONIO POSLUŽENJE: Čime li je, obradovao Merkelovu, Erdogana i Makrona…

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji je na sastanak u Istanbulu doputovao iz Sibira, donio je na poklon kolegama ribu, bobice, lješnike i druge lokalne proizvode, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Uoči posete Istanbulu Putin je posjetio sibirski grad Hanti Mansijsk, gdje se sastao sa lokalnim zvaničnicima.

Lideri Turske, Rusije, Francuske i Njemačke saglasili su se na samitu o Siriji da ne postoji vojno rešenje za krizu u toj zemlji i pozvali na što hitnije pokretanje političkog procesa kako bi se okončao višegodišnji rat u toj zemlji.

Zajedničkom saopštenju poslije sastanka u Istanbulu istakli neophodnost uspostavljanja trajnog primirja u Siriji i potrebu da se nastavi borba protiv ekstremista, istovremeno pozivajući da se do kraja godine formira komitet koji će se baviti promenom ustava te zemlje.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Hapšenje u toku policijskog časa... (foto)

Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan, Angela Merkel i Emanuel Makron takođe su istakli da je neophodno stvoriti uslove širom Sirije za bezbjedan i dobrovoljan povratak izjeglica, prenosi Rojters.

U kominikeu lideri četiri zemlje navode da odbacuju “separatističke agende sa ciljem podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije kao i nacionalne bezbjednosti susjednih zemalja”.

Ruski predsjednik Putin rekao je da su svi sagovornici jedinstveni da dugoročna stabilnost u Siriji može da se postigne političkim i diplomatskim koracima u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti i strogim poštovanjem principa jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije,

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Putin je najavio da će Moskva aktivno učestvovati u radu ustavnog komiteta za Siriju. On je izrazio nadu da će Turska uskoro završiti formiranje demilitarizovane zone u sirijskoj provinciji Idlib.

Čitaj još:   TUGA VELIKA: Preporuka da "Stariji moraju u izolaciju sve do 2021. godine..."

Turski predsednik takođe je rekao da što prije treba formirati ustavni komitet za Siriju i da se nada da će se to dogoditi do kraja godine. Sirijski narod, kako je rekao, treba da odluči o budućnosti aktuelnog predsjednika Bašara al Asada.

On je rekao da se razgovaralo o vraćanju izbjeglica u Siriju i da su se svi saglasili da povratak treba da bude dobrovoljan…

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši