IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ISTANBUL: HABIB sa Erdoanom na otvorenju novog aerodroma… ( video )

IZNIMNO POPULARAN U TURSKOJ, P rvak UFC- a u lakoj kategoriji HABIB Nurmagomedov (Khabib), bio među VIP zvanicama i susreo se sa harizmatićnim REDŽEPOM tAIPOM eRDOGANOM Erdoanom na samoj svečanosti…

ISTANBUL: Regija, Sport, Svijet, Zanimljivosti, Vijesti… ponedeljak, 29.10.2018… 20: 43… ISTANBUL: HABIB sa Erdoanom na otvorenju novog aerodroma… ( video )

Otvaranje aerodroma uslijedilo je nakon subotnjeg samita Erdogana, Merkel, Putina i Macrona o situaciji u Siriji, koji su mnogi okarakterizirali kao kontroverzan skup s obzirom na to da se održava usred globalnih previranja zbog slučaja “Khashoggi”.

Kao što je poznato, Habib je postao još veća zvijezda nakon što je 6. oktobra savladao Konora Mekgregora (Conor McGregor) i time odbranio svoju titulu, ali i neporaženi niz, koji sada iznosi 27:0.

Aerodrom je smješten u evrpskom dijelu Istanbula, tačnije u oblasti Arnavutkoy, a svečano ga je otvorio turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan. Njegovo službeno otvaranje upriličeno je upravo 29. oktobra zbog toga što je na ovaj datum 1923. godine Mustafa Kemal Ataturk proglasio osnivanje Republike Turske s glavnim sjedištem u Ankari.

Osim političkog i diplomatskog establišmenta Republike Turske, otvaranju su prisustvovali i visoki zvaničnici iz prijateljskih zemalja Republike Turske među kojima su se našli i predsjednik Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Čitaj još:   Miodrag Vlahović: Ambasador, sam dok MILO Đukanović, ne potpiše ukaz... (foto)

Iako je ostalo još dosta posla kada je u pitanju završetak svih radova na aerodromu, već su analitičari napravili procjenu kako će novosagrađeni aerodrom na godišnjem nivou ostvariti promet od skoro 90 miliona putnika, a do 2028. godine broj putnika bi mogao porasti i do nevjerovatnih 200 miliona.

Zanimljivo je istaći da će krajem ove godine za komercijalne letove biti zatvoren aerodrom Ataturk, koji je do ovog trenutka bio jedan od najprometnijih evropskih aerodroma i jedan od simbola Turske.

Kako piše Daily Sabah, Istanbul Grand Airport (IGE) je kompanija koja ima ugovor na 25 godina kojim se regulira upravljanje novim aerodromom, koji će i u tehnološkom segmentu biti jedan od najopremljenijih na svijetu. Kako su ranije prenijeli svjetski mediji, novi istanbulski aerodrom imat će šest pista i 16 staza za prijem aviona.

“Želim se zahvaliti predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu koji je prepoznao važnost izgradnje jednog ovakvog aerodroma. On je zasigurno najvažnija ličnost uz Binalija Yildirima kada je riječ o iniciranju i potpori gradnje”, rekao je na svečanoj ceremoniji otvaranja direktor IGA- e Mehmet Cengiz.

Čitaj još:   HABIB Brutalno odgovorio Ircu... (FOTO)
Mehmet Cahit Turhan, ministar saobraćaja i komunikacija Republike Turske, također nije krio sreću zbog otvaranja novog aerodroma.
BRAVO ZA SELEKTORA ZMAJEVA SPREMAN SE ŽRTVOVATI ZA BiH…

Bravo za selektora "zmajeva", spreman se žrtvovati za BiH:  Dule Read more

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018.

Dnevni horoskop za srijedu 20. jun 2018. Danas je srijeda Read more

VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi i jak vjetar, temperatura pada…

OVO JE VARLJIVO LJETO, DRASTIČNA PROMJENA VREMENA: Obilni pljuskovi, jak Read more

Komentariši