PRAČKOM NA TENKOVE: Fotografija koja će postati simbol palestinske borbe

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Fotografija koju je zabilježio fotoreporter Anadolu Agency (AA) Mustafa Hassona, a na kojoj se vidi mladi Palestinac koji tijekom prosvjeda u jednoj ruci drži palestinsku zastavu, a u drugoj praćku, na putu je da postane simbol palestinskog otpora. Fotografija je korištena u brojnim svjetskim medijima, a mnogi su je usporedili s djelom francuskog slikara Eugena Delacroixa ‘Sloboda vodi narod’ nastalo davne 1830. godine, javlja AA.

Fotoreporter Hassona je u ponedjeljak zabilježio fotografiju tijekom palestinskih prosvjeda protiv nezakonite izraelske blokade Gaze, a na društvenim mrežama ova fotografija se našla uz čuveno djelo francuskog slikara Eugena Delacroixa “Sloboda vodi narod”, koje simbolizira Francusku revoluciju. Detalj koji se ističe kao bitna sličnost fotografije i slike su palestinska zastava i praćka u rukama mladog Palestinca, te zastava Francuske i puška sa izvučenom bajonetom u rukama Francuskinje na slici “Sloboda vodi narod”.

Čitaj još:   "Plazma terapija"za deset dana: Novi način borbe protiv Covid- 19 u Srbiji... (foto)

Članke i tekstove o fotografiji Mustafe Hassone objavili su brojni svjetski mediji, prvenstveno Al Jazeera Englis i britanska televizija BBC. Veliko interesiranje za fotografiju pokazuje da je ona na putu da postane simbol otpora Palestinaca. Palestinac sa fotografije Abu Amr za AA je kazao kako je veoma sretan što se fotografija s njegovim likom našla u brojnim svjetskim medijima. Dodao je kako je on jedan od tisuća nezaposlenih palestinskih mladića, te dodao kako je zbog te činjenice izašao na prosvjede na kojima se traži ukidanje izraelskog embarga čime bi se mladima u Gazi omogućio normalniji život. Abu Amr je istaknuo kako od 30. ožujka sudjeluje na prosvjedima “Veliki marš za povratak” koji se organizira duž granice Pojasa Gaze i Izraela.

“Činjenica da se fotografija na kojoj se ja nalazim objavljuje zajedno s djelom francuskog slikara, dodatno me ohrabrila da nastavim sudjelovati na prosvjedima”, poručio je Abu Amr. Dodao je također kako na prosvjede ni u kom slučaju ne ide bez palestinske zastave i praćke. “Nikome ne dopuštam da uzme moju zastavu. I ako me pogodi izraelski metak, ova zastava će ostati u mojoj ruci”, naglasio je Abu Amr, te dodao kako sanja o danu kada će biti vraćena sva palestinska teritorija, te kako će u nju zabosti svoju zastavu.

Čitaj još:   SARAJEVO:MIGRANTI LOŽILI VATRU U GARAŽI, ZAPALILI ZGRADU, izgorio auto inspektorke! (FOTO, VIDEO)

Palestinci od 30. ožujka duž granice Pojasa Gaze i Izraela organiziraju prosvjede “Veliki marš za povratak”. Izraelski vojnici protiv civilnog stanovništva koje traži povratak na teritoriju s koje su protjerani i ukidanje blokade Gaze, koja traje od 2006. godine, odgovaraju pucnjavom.

izvor:SB

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *