ČETNIČKO DIVLJANJE U TREBINJU: Simpatizeri Dražine vojske traže da se maknu biste narodnih heroja

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Udruženje Jugoslovenske vojske u otadžbini i nevinih žrtava Drugog svjetskog rata, njihovih potomaka i poštovalaca Trebinje zatražilo je na protestnom okupljanju izmještanje bista narodnih heroja iz gradskog parka i spomen-ploče iznad ulaza u Stari grad, posvećene partizanskim jedinicama koje su oslobodile Trebinje u Narodnooslobodilačkom ratu.

Predsjednik ovog udruženja Dražen Čučković je istakao da su 29. hercegovačka divizija i Druga dalmatinska brigada, koje su nazvane oslobodilačkim, u stvari bile partizanske formacije koje su pobile dosta nevinih Srba u Trebinju, ali su to činili i neki od narodnih heroja koji nisu više među živima, a njihove su spomen-biste postavljene u Gradskom parku.

“Prije svega, borimo se da se ove biste sklone, ali nemamo ništa protiv da se za njih napravi posebna prostorija, gdje će one biti smještene i neka se tamo njihovi baštinici, koji cijene te vrijednosti, njima dive i pale svijeće”, kazao je Čučković.

Čitaj još:   REGION OKOVAN SNIJEGOM, PADA 24 SATA: Zatvoreni putevi širom BiH, evo kakvo je stanje...

U Udruženju očekuju pozitivan odgovor za izmještanje ovih spomenika i od strane Gradske uprave i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, jer, kako je rekao Vujadin Vuković, član Upravnog odbora Udruženja, i ranija inicijativa Udruženja po istom pitanju naišla je na njihovu dobru volju. Saopštenjem za javnost se oglasila i Gradska organizacija SUBNOR-a Trebinje, navodeći da su u pitanju pokušaji revizije istorije kroz omalovažavanje NOB-a i stvarnih činjenica o oslobađanju zemlje od fašizma, a inicijativu za premještanje spomenika smatraju da treba odlučno spriječiti.

(NN/SB)

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši