IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

TAČI ŽESTOKO: “Radije bih vodio dijalog sa đavolom nego sa Vučićem”

Predsjednik Kosova, Hashim Tači je pred nastavak dijaloga sa Srbijom izjavio da bi “radije vodio dijalog s đavolom” nego s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U intervijuu za prištinsku agenciju Kosovapres, predsjednik je ocijenio teškim sastanke koje ima sa predsjednikom Srbije u dijalogu o normalizaciji odnosa.

“Očekujem da budu teški razgovori jer je moj srpski kolega težak sagovornik i istovremeno opterećen. Mogu da kažem da bi mnogo radije sjeo za sto s jednim đavolom da razgovaram nego li s Aleksandrom Vučićem, jer on svim svojim potencijalom, svim arsenalom Srbije radi na rasturanju Kosova kao države. Naravno ja ću to izdržati, ali to nije dovoljno u suočavanju sa Srbijom”, kazao je Tači.

On je istakao da je značajno da cijeli politički spektar Kosova bude uključen u taj proces, da se što prije izradi platforma Skupštine Kosova, da se formira zajednička ekipa i da svi budu zajedno za stolom i da se dobije taj proces.

Tači smatra da proces treba okončati opštim sporazumom. To “podrazumijeva međusobno priznanje, da je to pravno obavezujući sporazum na međunarodnoj ravni”.

“Nadam se da će se ovaj proces okončati sporazumom koji definitivno podrazumijeva međusobno priznanje i mogućnost članstva Kosova u UN, otvoriti mogućnost priznanja Kosova od strane pet država članica EU i otvaranje sigurne perspektive i za Kosovo i za Srbiju”, rekao je predsjednik Kosova.

Čitaj još:   MILO Đukanović: TREBA IMATI OBRAZ DEBEO KAO ĐON PA DOZVOLITI OVAKVU BAHATOST U ZEMLJI

Tači je pozvao predstavnike stranaka na Kosovu da “pokažu veću državničku svijest” za donošenje što brže odluke o političkom predstavljanju u dijalogu na što široj političkoj osnovi. Istakao je da EU i SAD daju podršku tom procesu.

Tači je rekao da tokom sutrašnjeg sastanka u Briselu ne može doći do sporazuma i da će u njegovoj finalizaciji učestvovati ceo kosovski politički spektar.

“Očekujem dinamizaciju finalnog procesa, ali naravno finalizaciju će zaokružiti cijeli politički spektar i sve institucije Kosova”, rekao je on.

Tači je procijenio da će sastanak u Parizu biti dodatna mogućnost da se izrazi neophodnost za postizanje mirovnog sporazuma Kosova i Srbije.

On nije želio da komentariše odluku Vlade Kosova o uvođenju takse od 10 odsto na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, već je rekao da ta institucija donosi odluke i snosi odgovornost za njih.

Čitaj još:   IGRA BEZ GRANICE: Tači- Svi Albanci pod jedan kišobran!!!

(Beta/SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

Komentariši