ROĐENA U SJENICI, GIMNAZIJA NOSI IME PO NJENOM DEDI- ISPOVJEST JELENE LOVİĆ KOJA JE PREŠLA NA İSLAM

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Unuka Jezdimira Lovića, narodnog heroja koji je izgubio život u Drugom svjetskom ratu, Jelena Lović, prije nekoliko godina je odlučila da pravoslavnu vjeru zameni islamom.

Ova djevojka koja je rođena i živela u Sjenici, gdje gimnazija nosi ime po njenom dedi, u jednoj emisija je pričala o tome zbog čega je odlučila da promjeni vjeru, obuče hidžab i preseli se u Jordan.

– Zovem se Jelena Lović, iz Srbije sam, koja je dio stare Jugoslavije, a grad iz kojeg sam, Sjenica, u kojoj muslimani čine 80 odsto stanovništva – počela je ona svoju ispovjest, pa nastavila:

– Živjela sam u normalnoj hrišćanskoj porodici kao i druge djevojčice u moje vrijeme. Moja porodica je poznata i poštovana u Srbiji. Zbog toga sam imala poštovanje drugih ljudi.

Kako dalje kaže, dok je odrastala, imala je dosta drugara koji su muslimanske vjeroispovesti, s kojima je išla u osnovnu, a kasnije i srednju školu. Jednog dana je kroz razgovor s jednom od drugarica pričala o tome šta je ono što je čini srećnom iako ima iste probleme kao i Jelena. U jednom momentu ju je pitala: „Da li želiš da budeš kao i mi?“, na šta je Jezdimirova unuka odgovorila da želi!

Čitaj još:   PROČELO ROČIŠTE ZA UBISTVO ANELA PAPIĆA: MUBERA I SENAD-''NISMO UBICE''

Razlog zbog kojeg sam prihvatila islam je bila ta sreća. Ipak, jedina podrška iz moje porodice je bio moj brat. Vremenom je postajalo sve teže, moji roditelji su saznali da sam prihvatila islam i počeli su da negoduju. Morala sam da ih napustim, i to je bila moja najteža odluka – priča dalje Jelena, pa nastavlja:

– Svojim roditeljima sam napisala poruku, sve sam napustila i otišla. U to vrijeme, moja najbolja drugarica je bila udata za jednog Arapina i oni su stanovali ovde u Jordanu. Pozvali su me da dođem kod njih, a iako sam počela da plačem čim sam ušla u avion jer sam shvatila da sam sama i da sam sve ostavila iza sebe, znala sam da je Alah sa mnom!

Čitaj još:   SJENICA: MASOVNA TUČA, razgovarali pored parkiranog auta, a onda je uslijedio HAOS...

Inače, njen deda Jezdimir Lović je rođeni Sjeničanin, potiče iz siromašne seljačke porodice i do 1940. godine je bio učesnih raznih demonstracija i štrajkova. Kada se vratio u rodni kraj, 1941. godine, postao je zamjneik političkog komesara Sjeničke partizanske čete, a kasnije je izabran i za zamjenika političkog komesara Treće proleterske brigade.

Četnici su ga ubili 1943. u selu Krupice iz zasjede, a narodnim herojem je proglašen 14. decembra 1949. godine.

izvor: ALO

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *