IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Pljačkaši nakita od tri miliona eura,a među njima i državljanin BiH…

Među uhapšenima je 60-godišnji Vinko Tomić, državljanin Hrvatske i BiH, osoba koju u međunarodnim policijskim krugovima pod nekoliko različitih identiteta povezuju s brojnim spektakularnim pljačkama širom svijeta… 

VENECIJA: Crna Hronika, Zanimljivosti, Vijesti… petak, 09.11.2018… 23: 59… Pljačkaši nakita od tri miliona eura,a među njima i državljanin BiH…

Nastavak priče o spektakularnoj krađi dijamanata i nakita iz kolekcije katarskog šeika Hameda bin Abdulaha el-Tanija (Hamada bin Abdullaha al-Tani), koju su u Duždevoj palači u Veneciji 3. januara ove godine počinili pripadnici poznate bande “Pink Panther”, odvijao se u četvrtak u Zagrebu.

Riječ je o pljačkama u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honoluluu, Švicarskoj, Monaku, od kojih je svaka teška po nekoliko miliona dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švicarska, takođe zbog krađe nakita vrijednog 8 miliona švicarskih franaka, u martu 2011. u Baselu, s izložbe “Baselworld 2011.”

“Moje su selo napali 1992. i potpuno ga uništili. Cijela mi je porodica preko noći ostala na cesti. Jedina mi je nada bila da odem iz zemlje i učinim sve da pomognem porodici da preživi”, pisao je Vinko Tomić još 1995. godine sudiji na Havajima pred kojim je odgovarao za pljačku satova vrijednih više miliona maraka.

Tada se predstavljao kao Vinko Osmakčić, a uvid u taj spis otkriva detalje o njegovom životu. Borio se u ratu u BiH, dok su mu majka i brat prebjegli u Hrvatsku. Tomić je ranjen, nakon čega odlazi u Zagreb, a potom u Njemačku, gdje ne može naći posao. A onda je posao našao njega – počeo se baviti kriminalom i time izdržavati porodicu.

Čitaj još:   Canović: Kovaču i Damjanoviću bitniji proruski Dodik od regionalne saradnje i suvereniteta BiH...

Štaviše, tim novcem je obnovio kuću u BiH i izdržavao brata na studiju Arhitekture u Zagrebu.

“Jedan od uhapšenih hrvatskih državljana pod višestrukim identitetima dovodi se u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim evropskim državama u sklopu kriminalne organizacije ‘Pink Panther'”, saopštio je MUP o Tomiću. Italijani ga sumnjiče da je bio organizator spektakularne pljačke u Duždevoj palači te da je istu počinio s još najmanje petoricom pomagača, od kojih su dvojica državljani Hrvatske, a dvojica Srbije.

Kada je riječ o ukradenoj robi, riječ je o vrijednim starim indijskim komadima nakita koje je šeik el-Tani posudio Italijanima za izložbu.

Osim Tomića, u Hrvatskoj su u protekla dva dana uhapšeni Želimir Grbavec (48), Zvonko Grgić (43) i Vladimir Đurkin (48), a na Bajakovu je uhapšen i jedan od dvojice njihovih srbijanskih saradnika. Protiv petorice je zatraženo određivanje istražnog zatvora radi predaje Italiji, a kako neslužbeno doznaje “Jutarnji list”, neki od njih protive se izručenju i osporavaju italijanske optužbe…

Prema pisanju medija, pljačku u Veneciji počinila je međunarodna banda “Pink Panther”, a identitete su im italijanski policajci otkrili još u septembru. Tokom pljačke napadači nisu skrivali lica od videonadzora postavljenog na svakom uglu. Inicijalno su prstima pokazivali da ih zanima impresivna izložba pa su detaljno proučavali eksponate…

Čitaj još:   I TO JE MANJI ENTITET U BIH Učestvovao u ubistvu, plakao , bio na sahrani, dao čitulju...

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši