Pljačkaši nakita od tri miliona eura,a među njima i državljanin BiH…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Među uhapšenima je 60-godišnji Vinko Tomić, državljanin Hrvatske i BiH, osoba koju u međunarodnim policijskim krugovima pod nekoliko različitih identiteta povezuju s brojnim spektakularnim pljačkama širom svijeta… 

VENECIJA: Crna Hronika, Zanimljivosti, Vijesti… petak, 09.11.2018… 23: 59… Pljačkaši nakita od tri miliona eura,a među njima i državljanin BiH…

Nastavak priče o spektakularnoj krađi dijamanata i nakita iz kolekcije katarskog šeika Hameda bin Abdulaha el-Tanija (Hamada bin Abdullaha al-Tani), koju su u Duždevoj palači u Veneciji 3. januara ove godine počinili pripadnici poznate bande “Pink Panther”, odvijao se u četvrtak u Zagrebu.

Riječ je o pljačkama u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honoluluu, Švicarskoj, Monaku, od kojih je svaka teška po nekoliko miliona dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švicarska, takođe zbog krađe nakita vrijednog 8 miliona švicarskih franaka, u martu 2011. u Baselu, s izložbe “Baselworld 2011.”

“Moje su selo napali 1992. i potpuno ga uništili. Cijela mi je porodica preko noći ostala na cesti. Jedina mi je nada bila da odem iz zemlje i učinim sve da pomognem porodici da preživi”, pisao je Vinko Tomić još 1995. godine sudiji na Havajima pred kojim je odgovarao za pljačku satova vrijednih više miliona maraka.

Čitaj još:   FC Barcelona, ima problem: Ousmane Dembele, ovisnik o igricama...

Tada se predstavljao kao Vinko Osmakčić, a uvid u taj spis otkriva detalje o njegovom životu. Borio se u ratu u BiH, dok su mu majka i brat prebjegli u Hrvatsku. Tomić je ranjen, nakon čega odlazi u Zagreb, a potom u Njemačku, gdje ne može naći posao. A onda je posao našao njega – počeo se baviti kriminalom i time izdržavati porodicu.

Štaviše, tim novcem je obnovio kuću u BiH i izdržavao brata na studiju Arhitekture u Zagrebu.

“Jedan od uhapšenih hrvatskih državljana pod višestrukim identitetima dovodi se u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u različitim evropskim državama u sklopu kriminalne organizacije ‘Pink Panther'”, saopštio je MUP o Tomiću. Italijani ga sumnjiče da je bio organizator spektakularne pljačke u Duždevoj palači te da je istu počinio s još najmanje petoricom pomagača, od kojih su dvojica državljani Hrvatske, a dvojica Srbije.

Kada je riječ o ukradenoj robi, riječ je o vrijednim starim indijskim komadima nakita koje je šeik el-Tani posudio Italijanima za izložbu.

Osim Tomića, u Hrvatskoj su u protekla dva dana uhapšeni Želimir Grbavec (48), Zvonko Grgić (43) i Vladimir Đurkin (48), a na Bajakovu je uhapšen i jedan od dvojice njihovih srbijanskih saradnika. Protiv petorice je zatraženo određivanje istražnog zatvora radi predaje Italiji, a kako neslužbeno doznaje “Jutarnji list”, neki od njih protive se izručenju i osporavaju italijanske optužbe…

Prema pisanju medija, pljačku u Veneciji počinila je međunarodna banda “Pink Panther”, a identitete su im italijanski policajci otkrili još u septembru. Tokom pljačke napadači nisu skrivali lica od videonadzora postavljenog na svakom uglu. Inicijalno su prstima pokazivali da ih zanima impresivna izložba pa su detaljno proučavali eksponate…

Čitaj još:   STRAVIČNA NESREĆA: Hitna pomoć, zatekla jeziv prizor, poginuo na licu mjesta...

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši