IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STRAŠNO I RUŽNO, MINISTAR PISAO AMBASADORU:”Nemate pravo, obilježavati Dan državnosti BiH”!

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je upozorilo ambasadora Mirzu Hajrića da se ovim postupkom krše osnovna ustavna i zakonska načela, te da se nanosi sramota institucijama BiH, jer proizvoljno obilježavanje neusaglašenih datuma na međunarodnoj sceni izaziva zbunjenost i nelagodu…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivost, Vijesti… ponedeljak, 12.11.2018… 17: 59… STRAŠNO I RUŽNO, MINISTAR PISAO AMBASADORU:”Nemate pravo, obilježavati Dan državnosti BiH”!

U dopisu upućenom Ambasadi BiH u Kanberi, koji je potpisao ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, navodi se da trošenje novca poreskih obveznika na organizaciju događaja koji nemaju zakonsku osnovu, te koji izazivaju gubljenje povjerenja između naroda koji žive u BiH, ne može biti podržano, te se eksplicitno navodi da Ambasada BiH u Kanberi nema saglasnost Ministarstva vanjdkih poslova BiH za provođenje ove aktivnosti.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je sa navedenim postupkom ambasadora Hajrića upoznalo Predsjedništvo BiH, koje je jedino nadležno za ocjenu rada i sankcionisanje ambasadora.

Čitaj još:   ERVIN Ibrahimović: Kad bih bio MANDATAR insistirao bih da Vlada traje do 2024. godine...

Ministar Crnadak je očito previdio činjenicu da se Dan državnosti BiH već decenijama unazad obilježeva kao Dan državnosti BiH i da zakon koji to regulira nikada nije ukinut niti promijenjen nakon rata. A Ustav BiH je sasvim jasan: svi zakoni iz SRBiH ostaju na snazi dok se ne suspendiraju ili promijene. 

Aneks II, član 2. Ustava BiH kaže:

“Kontinuitet pravnih propisa Svi zakoni, propisi i sudski poslovnici, koji su na snazi na teritoriji Bosne i Hercegovine u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostaće na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti Bosne i Hercegovine.”

http://iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši