IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRESINGOM PROTIV DIJABETESA

Danas je i u Novom Pazaru u organizaciji Gradskog Udruženja borbe protiv dijabetesa obilježen 14. Novembar Svjetski dan borbe protiv ove najrasprostranjenije bolesti savremenog doba.Sugradjani su mogli besplatno da provjere nivo šećera u krvi  da izmjere krvni pritisak.

Inicijativu za obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv djabetesa pokrenule su Medjunarodna dijabetološka federacija I Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine. Ovaj datum je izabran u čast rodjendana Frederika Bentinga koji je zajedno sa Čarlsom Bestom prvi izložio ideju koja je dovela do otkrića insulin u oktobru 1921. godine.

Neki od motoa dosadašnjih obilježavanja ovog dana bili su: Insulin za život, Dijabetes problem svih uzrasta u svim državama,Troškovi dijabetesa,Dijabetes I način života u novom milenijumu, Dijabetes i kardiovaskularna oboljenja, Vaše oči I dijabetes, Dijabetes I gojaznost,Dijabetes kod djece i adolescenata itd.

Ovoj akciji u Novom Pazaru priključili su se I podržali je I rukometaši novopazarskog Superligaša Janko Gemaljević, Aleksa Milošević I Stefan Šaponjić. Odradili su potrebne preglede I rezultati su pokazali da su apsolutno zdravi.Znači pritisak normalan a koncentracija šećera u krvi u savršenoj meri. Zahvaljujući se medicinskom osoblju I organizatorima obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa rukometaši nisu propustili priliku da ih pozovu na veliki derbi u subotu sa početkom u 16,30 h meč u kojem se sastaju RK Novi Pazar I do sada neporažena ekipa u sedam prvenstvenih kola Dinamo iz Pančeva lider na tabeli.

Čitaj još:   MILETOVI SKANDALI: "Danas zastava, sutra SIPA, nema tome kraja, prema Dodiku se mora KRENUTI OFANZIVNO..."

Autor: Fehim Karišik – Foto: Senad Senko Župljanin

 

http://www.ibalkan.net/

NOVI PAZAR: ”Hvala vašim lekarima, hvala gradjanima Kragujevca”…

Osim pobjede rukometaša Novog Pazara ovu utakmıcu je po svemu Read more

NOVI PAZAR: RAKOVIĆEVIH 21… (foto galerija)

SPORT VIJESTI: ARKUS Super liga Srbije, V kolo... Najbolji igrač Read more

PAZARCI ZAVARILI METAL(O)PLASTIKU… (galerija foto)

Rukometaši Novog Pazara su u sjajnoj rukometnoj predstavi na parketu Read more

Komentariši