IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SARAJEVO: VELIKO FINALE KRIZE, Ljevica i desnica prijete blokadama!!!

Lider HDZ- a, Dragan Čović, ponovio je kako predstavnici Hrvatskog Narodnog sabora neće ući u vlast dok se ne izmjeni Izborni zakon sukladno presudi Ustavnog suda BiH…

SARAJEVO: BiH, Ekonomija, Zanimljivosti, Vijesti… petak, 16.11.2018… 14: 19… SARAJEVO: VELIKO FINALE KRIZE, Ljevica i desnica prijete blokadama!!!

Lider HDZ BiH najavio je održavanje konstituirajuće sjednice novog saziva Hrvatskog Narodnog sabora BiH, kojeg će činiti svi novoizabrani hrvatski zastupnici na svim razinama zakonodavne vlasti, pri čemu će HNS krenuti u konstituiranje vlasti na razini kantona s hrvatskom većinom, kao što su to uradile i stranke ljevice, predvođene SDP-om BiH, u kantonima s bošnjačkom većinom.

Iz SDP-a, DF-a i Naše stranke ranije su najavili da će blokirati sve procese u BiH ako CIK BIH donese neustavnu odluku po pitanju raspodjele mandata za Dom naroda Parlamenta FBIH, odnosno odluku koja neće poštovati ustavne odredbe o minimalnoj zastupljenosti i korištenju popisa iz 1991. godine kao osnova za raspodjelu mandata.

Ove tri stranke kao i njihovi ostali koalicioni partneri iz probosanskog bloka partija, ne pomišljaju izaći u susret Čoviću i u Parlamentu BiH usvojiti izmjene zakona u skladu sa zahtjevima HNS-a.

Čitaj još:   "ZORAN Milanović je zapravo hrvatski Vučić, čak i gori"... (foto, video)

Pomenute tri stranke razmišljaju da u slučaju nepovoljne odluke CIK- a obustave sve razgovore o formiranju vlasti u BiH dok se neustavna odluka ne stavi van snage. Sasvim je izvjesno da će, ako CIK donese neustavnu odluku, posljednju riječ dati Ustavni sud BiH, a sve dok se to ne desi u potpunosti bi bilo blokirano formiranje vlasti u Federaciji BIH, ali i na državnoj razini.

Po svemu sudeći, ponovit će se kriza slična onoj nakon izbora 2010. godine, kada smo uspostavu vlasti čekali punih 17 mjeseci…

 

 http://iBalkan.net

PROGNOZA ZA PETAK: Oblačno, mjestimično sa pojačanom kišom…

U Bosni će danas biti pretežno oblačno, mjestimično sa pojačanom Read more

SARAJEVO Borci probili zaštitnu ogradu…

Vlada FBiH danas se izjasnila na upućene amandmane zastupnika u Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

Komentariši