IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DODIK MILE: Spakovao kofere, mora izgovoriti OVAJ TEKST…

SARAJEVO, Danas će biti održana konstitutivna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, Vijesti, utorak…20.11.2018… 07: 29…DODIK MILE: Spakovao kofere, mora izgovoriti OVAJ TEKST…

Članovi kolektivnog šefa države u narednom, sedmom po redu sazivu, biće: Šefik Džaferović iz reda bošnjačkog, Željko Komšić iz reda hrvatskog i Milorad Dodik iz reda srpskog naroda…

Sva tri izabrana člana Predsjedništva BiH, nakon što im predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić uruči certifikat kojim se potvrđuje njihov izbor, izgovoriće tekst zakletve koji glasi:

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav BiH, sprovoditi Opšti okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unapređivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”.

Tekst ove zakletve oni će pročitati pred prethodnim sazivom Predsjedništva koji su činili Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

Čitaj još:   PROF. KUKIĆ VIDI VOŽDOV SKORI KRAJ: "Dodik u svom stanju afektivnog bjesnila čini ono što..." (foto i video)

Pošto svaki novoizabrani član pojedinačno potpiše tekst zakletve, postupak njihovog svečanog uvođenja u dužnost (inauguracija), smatra se završenim.

Predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva BiH po automatizmu preuzima član prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva, a to bi trebalo da bude Milorad Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva mijenja se svakih osam mjeseci, po principu rotacije, a u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Prvi saziv Predsjedništva izabran je u septembru 1996. godine, a činili su ga Alija Izetbegović iz reda bošnjačkog, Krešimir Zubak iz reda hrvatskog i Momčilo Krajišnik iz reda srpskog naroda…

 

http://iBalkan.net

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši