POROĐAJ NA GRANICI, DRAMA NA BREGANI: Trudnica iz Tuzle, ležala na sjedištu autobusa i porađala se…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Autobus kompanije Transturist Tuzla”,  stajao je u koloni i čekao na kontrolu. Odjednom je iz njega izašla trudnica i obratila se za pomoć, dok su policajci trčali od autobusa do autobusa tražeći lJekara, a onda ih je Bog pogledao…

BREGANA: Slovenija, BiH, Crna Hronika, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti, utorak…20.11.2018… 22: 19… POROĐAJ NA GRANICI, DRAMA NA BREGANI: Trudnica iz Tuzle, ležala na sjedištu autobusa i porađala se…

“Nije mi dobro”, rekla je graničnim policajcima na Bregani u subotu malo prije ponoći 18- godišnjakinja trudnica. Ona je putovala sa suprugom, njegovom pomajkom i dvogodišnjim djetetom autobusom iz Tuzle u Hamburg. Međutim, stigla je samo do graničnog prelaza Bregana, gdje je rodila zdravu djevojčicu na autobuskom sijedištu.

DRAMA ide dalje:” Nisu nam rekli da ima trudove, ali se vidjelo da je riječ o trudnici u visokoj trudnoći. Odmah sam pozvao šefa smijene i rekao da pozove Hitnu”, rekao je Petar Franjić (37), jedan od petero graničnih policajaca koji su pomogli trudnici pri porođaju. Na graničnom prelazu bila je gužva. Imali su akciju, pojačane kontrole putnika.

Čitaj još:   VIC DANA Mali Indijanac, razgovara s ocem...

” Rekao sam joj da se vrati u autobus jer nije imala jaknu, a bilo je hladno. Nisam mislio da će to da ide tako brzo. Kad sam se vratio u autobus, vidio sam da joj je pukao vodenjak i da su počeli trudovi. Tad smo znali da Hitna neće da stigne na vrijeme”, prisetio se Petar.

Oslobodili su joj prvo sjedište odmah iza vozača, a ostali putnici su se  pomjerili u zadnji dio autobusa. Petar, šef smjene Željko Bratanić (45), Monika Grlica (28) i još dvoje kolega krenuli su da trče od autobusa do autobusa tražeći ljekara, medicinsku sestru, bilo koga medicinske struke ko bi mogao da  pomogne pri porođaju u autobusu.

“Imali smo sreće jer je u jednom autobusu koji je čekao na ulazu u Hrvatsku bila jedna gospođa ginekolog. Nismo mogli da vjerujemo koliko imamo sreće”, kaže Petar. Dr. Jadranka Šanjug, ginekolog upravo se vraćala se iz Venecije sa međunarodne konferencije.

“Došla sam do autobusa, vidjela da žena ima trudove i da joj je pukao vodenjak. Ležala je iza vozača i jaukala, hvatala je panika. Rekla sam joj da se ne brine, da ne paniči, da sam ja ljekar i ginekolog i da je u sigurnim rukama”, priča dr. Šanjug.

Čitaj još:   NOVA NESREĆA NA NAŠIM DRUMOVIMA: Kamion pregazio biciklistu, preminuo na licu mijesta...

KRAJ DRAME: “Sve je trajalo desetak minuta. Nakon što se djete rodilo, umotali smo ga u ćebence. Posteljicu sam stavila u kesu, a pupčanu vrpcu podvezala trakom koju sam odrezala od ispeglane krpe. Dalje je preuzela Hitna pomoć”, priča himana doktorka. Nakon što se uvjerila da je sve u redu, otišla je natrag u autobus. U 25 godina rada nije doživela ništa slično, no vijeruje da se sve događa sa razlogom…

iBalkan.net/ 24sat.hr

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši