IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILETOVI SKANDALI: “Danas zastava, sutra SIPA, nema tome kraja, prema Dodiku se mora KRENUTI OFANZIVNO…”

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za N1 je kazao da je BiH za devet mjeseci ove godine na Kosovo izvezla robu u vrijednosti od 106 miliona KM a uvezla 15 milona KM i da Kosovo nema takvu ekonomiju da može nešto ponuditi tržištu BiH.

SARAJEVO: BiH,Zanimljivosti, Vijesti, subota…24.11.2018… 05: 58…MILETOVI SKANDALI: “Danas zastava, sutra SIPA, nema tome kraja, prema Dodiku se mora KRENUTI OFANZIVNO…”

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH komentarišući odluku vlade Kosova da uvede 100 posto carine na proizvode iz BiH istakao je da Brisel mora da reaguje jer je prekršen SSP.

“Ovim mjerama Kosova ugožen je SSP. Kosovo je nedavno potpisao SSP a tim potpisom se obavezalo da će poštovati i unaprijeđivati regionalnu saradnju, zonu slobodne trgovine CEFTA. Brisel mora reagovati jer je na ovaj način grubo prekršen SSP”, kazao je Šarović.

“Neekonomske razloge uvođenja carina smo čuli sa kosovske strane. Oni su o tome govorili u protekla dva dana. Moj argument je da Bosna i Hercegovina na bilo koji način nije izazvala ovakav scenario. Ni na koji način nismo dali povoda za uvođenje ovakvih mjera. Mi smo zemlja koja je najmanje prijavljivana za barijere u okviru CEFTA-e, mi i Crna Gora. Ovo nisu zaštitne mjere, ovo je klasična blokada. U javnosti se spominje mnogo toga”, istakao je Šarović.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 27. maj 2020. godine

Šarović je kazao da će najviše od mjera Kosova štete imati metalska industrija u BiH.

“Najviše će trpiti metalska industrija i prehrambena industrija. Skoro 50 posto našeg izvoza izvoza odnosi se na proizvode Željezare Zenica. BiH se povodom ovoga obratila Hanu i Mogherini, Njemačkoj ali i Prištini”, naglasio je Šarović i dodao:

Ne može se u ovom trenutku procijeniti kolika će biti šteta naglasio je Šarović ali i da je prava adresa za rješavanje ovog pitanja Brisel.

http://iBalkan.net

Komentariši