ŽESTOK, ŠAMAR VUČKU: Parlament EU izglasao rezoluciju o Srbiji s amandmanom o Srebrenici

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

DANAS SU Zastupnici u Evropskom parlamentu izglasali su rezoluciju o Izvještaju o napretku Srbije, a okviru toga i amandman slovenskog zastupnika Igora Šoltesa u vezi s genocidom u Srebrenici…

BRISEL: Regija, Ekonomija, Zanimljivosti, Vijesti,četvrtak…29.11.2018… 16: 59…  ŽESTOK, ŠAMAR VUČKU: Parlament EU izglasao rezoluciju o Srbiji s amandmanom o Srebrenici

“Parlament žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od nekih srbijanskih zvaničnika. Podsjeća ih da puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je naslijedio, također uključuje puno prihvatanje i primenu njegovih presuda i odluka. Naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU”, stoji u amandmanu Šoltesa.

Također, rezolucija se oslanja na ovogodišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i pozdravlja napore za normalizaciju odnosa s Prištinom, uz stav da “svaki dogovor o tome može biti prihvatljiv samo ako se o njemu dogovore obje strane”, i ako se njime očuvaju stabilnost regiona i međunarodno pravo.

Čitaj još:   Uhapšen policajac: Sumnja se da je učestvovao u pucnjavi U DISKOTECI "WIN"...

kako smo ranije pisali, zastupnici Evropskog parlamenta tokom rasprave o Izještaju o napretku Srbije, osudili su uvođenje taksi na Kosovu na robu iz Srbije i BiH, no istaknuto je i žaljenje zbog poricanja genocida u Srebrenici. Na nacrt koji je sačinio izvjestilac za Srbiju David McAllister podneseno je ukupno 239 amandmana.

Cristian Dan Preda iz Evropske narodne partije kazao je kako bi želio vidjeti Srbiju u EU članstvu do 2025. godine, ali je upozorio da mnogo posla ostaje da se uradi.

“Izgleda da je dijalog s Кosovom fundamentalno pitanje i da tamo postoje prepreke i nazadovanja zbog odluke Кosova da uvede takse na robu koja dolazi iz Srbije”, poručio je Dan Preda.

Čitaj još:   NOVI PAZAR: Krizni štab bilo je grešaka i propusta, javnost mora znati istinu... (foto)

Naglasio je zabrinutnost što najviši srpski zvaničnici ne prihvataju odluke Suda u Hagu i masakr u Srebrenici ne karakterišu kao genocid.

(iBalkan/SB)

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *