Inzko, zakon o zastavi postoji, BiH, samo je jedna zastava…

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Inzko je na početku obraćanja istakao kako Ruska Federacija nije bila u mogućnosti da se pridruži komunikeu, zbog neslaganja o određenim pitanjima…

SARAJEVO: BiH, Crna Hronika, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti, srijeda…05.12.2018… 18: 59…Inzko, zakon o zastavi postoji, BiH, samo je jedna zastava…

Zakon o zastavi postoji, on je jednostavan i eksplicitan, kad je u pitanju država BiH, kad je u pitanju međunarodna zajednica, onda je tamo prisutna samo jedna zastava. Takav je zakon. Naravno, on se može mijenjati, a on sad postoji i drugog zakona nema, poručio je danas u Sarajevu visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, komentarišući današnji potez predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je napustio sastanak s delegacijom Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC)…

Upravni odbor zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) jučer i danas se sastao na nivou političkih direktora u Sarajevu, a na konferenciji za novinare obratili su se visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko i njegov prvi zamjenika Dennis Hearne.

Istakao je kako su izbori ponovo bili visoko na dnevnom redu sastanka.

“Nažalost, kontekst se nije mnogo promijenio. U junu smo razgovarali o pitanja koje unose podjele prije izbora. Sada smo u situaciji da imamo rezultate izbora i da se političke stranke ponovo pozicioniraju u postizbornom periodu što na mnogo načina dalje komplicira političku scenu i ne doprinosi atmosferi i ne odgovara formiranju novih organa vlasti”, rekao je Inzko.

Čitaj još:   ARLAUČE, DODIKOV GALAMDŽIJA: „U Sarajevu tajne sile rušile Dodika, uključeni "Pravda za Davida"..."!

Dodao je kako, nažalost, političke stranke nisu uspjele doći do dogovora što se tiče delegiranja delegata u federalnom Domu naroda.

“Bez dogovorene formule za izbor delegata u federalnom Domu naroda, formiranje organa vlasti će biti usporeno. Međutim, na osnovu prethodne prakse konstituiranje Vijeća ministara bi također moglo da se odloži zbog poteškoća da se formira Dom naroda BiH”, rekao je Inzko. 

Dodao je kako je PIC utvrdio nekoliko prioriteta za nove organe vlasti.

“Tu imamo završetak radova na pitanju Upitnika EU-a, borbu protiv korupcije, rješavanje rezulata u socio-ekonomskoj oblasti, jačanje poslovnog okruženja i unapređenja javnih usluga”, rekao je Inzko.

Upitan je da prokomentariše i današnji potez predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je napustio sastanak s delegacijom Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), a kao razlog naveo to što nije postavljena zastava entiteta Republike Srpske u prostoriji, Inzko je podsjetio šta se danas zapravo desilo.

“Prvo se pozdavio sa svima. Ja sam to osjetio kao korektno i srdačno, on se rukovao i s američkom delegacijom, potom je sastanak predao članu Predsjednistva koji će po sistemu rotacije biti sljedeći u predsjedavanju, gospodinu Željku Komšiću, nakon toga je napustio sastanak. U prostoiji je bila istaknuta samo zastava BiH. Gospodin Dodik je pomenuo da bi tamo trebala biti i zastava Federacije i Republike Srpske, da treba poštovati zastavu RS-a, budući da ona nije bila tamo, on je napustio tu prostoriji.” 

Inzko je poručio kako je Zakon o zastavi, jako jednostavan i eksplicitan.

Čitaj još:   BEOGRAD: Državljanin BiH brutalno pretučen... zadobio nagnječenje mozga i prelom rebara...

“Kad je u pitanju država biH, kad je pitanju međunarodna zajednicaa, onda je tamo prisutna samo jedna zastava. Takav je zakon. Naravno, on se može mijenjati, a on sad postoji i drugog zakona nema”, podvukao je Inzko…

http://iBalkan.net

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Komentariši