SARAJEVO: UHAPŠEN, general Armije RBiH Ramiz Dreković…

DANAS je po nalogu Tužilaštva BiH slobode je lišen osumnjičeni Ramiz Dreković, koji je pod istragom zbog ratnog zločina na području Kalinovika, 1995. godine…

SARAJEVO:BiH, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti, srijeda…05.12.2018… 12: 49… SARAJEVO: UHAPŠEN, general Armije RBiH Ramiz Dreković…

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine slobode je lišen osumnjičeni Ramiz Dreković, koji je pod istragom zbog ratnog zločina na području Kalinovika, 1995. godine…

Naime, policijski djelatnici SIPA, na području Sarajeva, lišili su slobode osumnjičenog Ramiza Drekovića, rođenog 1956. godine u Tutinu, Srbija.

“Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je u svojstvu nekadašnjeg zapovjednika 4. korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Čitaj još:   ARLAUČE MILE DODIK IZ BEOGRADA O GRANICI: "Bit će kako Srbija kaže..."

Osumnjičeni se tereti da je u proljeće 1995. godine, izdao izravnu, strogo povjerljivu zapovjed artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic, da izvrše neselektivno granatiriranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

Nakon izdane zapovjedi, artiljerijske jedinice ARBiH izvršile su granatiranje iz artiljerijskih oruđa velike razorne moći, u više navrata, tokom maja i juna 1995. godine, te je uslijed eksplozije granata, ubijeno dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba, te granatiranjem prouzročeno veliko razaranje imovine i objekata.

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva.


Nakon što bude priveden postupajućem tužitelju, osumnjičeni će biti ispitan i nakon toga će biti donesena odluka o daljim aktivnostima u predmetu.

Čitaj još:   IZ REDAKCIJE NA ROBIJU: NOVINAR, Bio dio grupe koja je trgovala drogom...

http://iBalkan.net


Komentariši