IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

AZEM VLASI: “Vlada Kosova, možda izuzme Federaciju BiH, od odluke o taksama”…

Povodom odluke Kosova o taksama na robu iz Srbije i BiH, poznavalac odnosa u regiji Azem Vlasi kaže, da to nisu popularne, ali su mjere iz nužde…

PRIŠTINA: Kosovo, BiH, Ekonomija, Vijesti, petak …07.12.2018… 06: 19… AZEM VLASI: “Vlada Kosova, možda izuzme Federaciju BiH, od odluke o taksama”…

Žao mi je zbog BiH, ali iz Sarajeva nismo čuli makar jedan javni zahtjev da ova država prema Kosovu ima isti stav kao druge države nastale od bivše Jugoslavije, navodi Vlasi…

AZEM VLASI, podsjeća da BiH nije ukinula vizni režim sa Kosovom, te da se u ponaša rigidnije nego Srbija. Znam da se za takve odluke u Sarajevu moraju pitati oni iz entiteta RS, dodaje Vlasi.

– Kako komentarišete ishod sastanka evropskog komesara Hahna sa premijerom Kosova Haradinajem? On je nakon sastanka rekao da je odluka o uvođenju taksi može da se poništi samo u slučaju priznanja Kosova od strane Srbije.  

VLASI: Gospodin Hahn je kosovskim dužnosnicima iznio mišljenje da odluka Vlade Kosova za taksu od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH nije dobra. Ali, pošto Srbija, BiH i Kosovo nisu članice EU, to ostaje samo mišljenje i prijateljska sugestija. Da su dužnosnici EU ranije sugerirali Srbiji da ne vodi svuda okolo antikosovsku kampanju i sabotira Kosovo u pristupu međunarodnim organizacijama, te da su i Srbiji sugerirali da poštuje pravila CEFTA prema Kosovu, kao što Kosovo poštuje prema Srbiji, ne bi do ovga došlo.

Čitaj još:   AZEM VLLASI: "Rusija stavila do znanja Srbiji da na nju ne računa kada je riječ o Kosovu"...

A BiH nema baš nikakvog interesa da pravi društvo Srbiji u antikosovskoj politici, osim što može imati posljedice. Sa Makedonijom, Crnom Gorom, Albanijom i drugim zemljama u okviru CEFTA Kosovo nema nikakvih problema. Trgovinski odnosi su samo jedan segment odnosa između dvije države, u ovom slučaju između Kosova i Srbije. Dok ne budu međusobno priznate ove dvije zemlje, uvijek će biti problema i to ne samo na planu trgovinske saradnje. Mi, kao i mnoge druge zemlje koje su priznale Kosovo, ne razumiju zašto Srbija ne priznaje Kosovo kada je ono faktički i formalno slobodno od nje od juna mjeseca 1999.godine. Ne znamo šta zapravo Srbija hoće od nas.

– Kakav Vam je generalno stav o uvođenju stoprocentnih carina za BiH i Srbiju? Je li ovo bila neizbježna mjera?

VLASI: Takve mjere u principu nisu popularne. Ali jedna ih zemlja (u ovom slučaju Kosovo) zavodi prema određenoj zemlji samo iz nužde. Srbija se ne ponaša prema Kosovu kao prema drugim članicama CEFTA – Sporazuma o slobodnoj trgovini. Tretira je kao neku nedefiniranu teritoriju ili dio Srbije, a to je Sporazum između država naše regije. Tamo ne mogu naše robe ulaziti po istom formalno-proceduralnom režimu kao njihova roba kod nas. Znači, Kosovo je za Srbiju samo tržište za prodaju robe. I to u vrijednosti oko 500€ godišnje što ni u jednoj drugoj zemlji toliko ne izvozi. Ako je Srbija uložila toliko novca, političke energije i napora da se Kosovo ne učlani u UNESCO, u INTERPOL, ne znam zašto ne predlaže da se Kosovo isključi iz CEFTA-Sporazuma zbog tarife od 100 posto.

Čitaj još:   Bajramska poruka (hutba) reisa Rifat ef. Fejzić: Neka Bajram bude praznik pobjede mira nad nasiljem, pravde nad silom... (foto, video)

izvor agencije

AZEM VLASI: BEOGRAD OPET HUŠKA, BRANIT ĆEMO KOSOVO, BOSNU ĆE SAČUVATI BOSANCI

Savjetnik Hašima Tačija Azem Vlasi optužio je Beograd da manipuliše Read more

Komentariši