IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ČUDA SE DOGAĐAJU SA ZEMLJOM: Cijela planeta se ljulja i tutnji… (vıdeo)

Misteriozni zemljotres koji je 11. novembra zaljuljao planetu zbunio je naučnike širom planete, koji još ne mogu da odgonetnu šta je uzrokovalo globalni fenomen koji je trajao čitavih dvadeset minuta, a instrumenti su zabilježili tutnjavu…

LONDON: Svijet, Putovanja, Vijesti, petak …07.12.2018… 06: 39… ČUDA SE DOGAĐAJU SA ZEMLJOM: Cijela planeta se ljulja i tutnji…(vıdeo)

Potres se osjetio širom svıjeta, od Čilea i Amerike do Novog Zelanda…

Pored neobično dugog trajanja stručnjake zbunjuje i činjenica da potresima koji su zahvatili čitavu planetu nisu prethodili primarni i sekundarni seizmički talasi koje mogu da obiđu cio svijet.

Jedan naučnik je  primjetio “incident” i čudni signal na displeju seizmograma. On ih je sa heštegom matarikipax neobične forme stavio na Tviter, a naučnici širom svijeta su  shvatili to kao izazov da pokušaju da riješe misteriju i utvrde šta je izazavalo “ljuljanje” planete. Da li je negdje udario meteor, ili je možda riječ o podvodnoj vulkanskoj erupciji.

Čitaj još:   Ministarka pravde Kosova Albulena Haxhiu: Za genocid nije kriv samo Mladić, već i Srbija... (foto i video)

“Nikada nisam video ništa slično ovome”, rekao je za Nacionalnu geografiju Geran Ekstrem, seizmolog sa univerziteta Kolumbija koji se specijalizovao za neobične potrese.

“Mnogi aspekti “talasanja” su nevjerovatno čudni, od njihovog neobično monotonog “odjeka” niske frekvencije, preko toga koliki su put neometano prošli”, kaže i dodaje da se još ne zna s asigurnošću šta je uzrok.

U normalnom potresu, nakupljena tenzija u Zemljinoj kori oslobađa se trzajem u jednoj sekundi, pa i manje od toga.

SVE TO, šalje seriju talasa koji se šire od tačke udara, objašnjava Stiven Heks seizmolog sa univerziteta u Sauthemptonu.

Ekstrem smatra da su događaji od 11 novembra zapravo počeli “sporim potres”. Takvi su potresi sporiji i “tiši” od svojih brzih rođaka jer dolaze od ispuštanja energije koja može trajati minutama, satima, čak i danima…

http://iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši