IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KOLUMNA, SJEĆAŠ LI SE SARAJEVA: Legendarni sarajevski kolporter piše o FAHRI Radončiću „Bio je kokuz i ukrao…“

Šta drugo pomisliti o čovjeku, a o Radončiću je riječ, koji na moju improvizovanu tezgu (tik uz Ekonomski faks), gdje sam prodavao beogradsko Vreme, podgorički Monitor, mislim i da je Slobodna Bosna krenula, dolazi da mi ponudi dvije knjige da prodajem za njega!!!

NOVI SAD: Regija, Putovanja, Zanimljivosti, Vijesti, utorak …11.12.2018… 07: 59…KOLUMNA, SJEĆAŠ LI SE SARAJEVA: Legendarni sarajevski kolporter piše o FAHRI Radončiću„Bio je kokuz i ukrao…“

Njegov FB status prenosimo u cjelosti, uz sitne redakcijske intervencije:

Momčilo Slijepčević je u augustu 1991. iz svog rodnog Siska, gdje je radio kao otpravnik vozova, došao u Sarajevo. Kao hrvatskog Srbina, „protjerao“ ga je Franjo Tuđman. Bio je omiljeni sarajevski prodavač novina sve do kraja one najteže, ratne 1993. godine. Danas živi u Novom Sadu…

„Kada mi je novembra devedeset prve, došao sa, ‘poslovnom’ ponudom, bio je kokuz!

Jedna je bila o Ademu Demaćiju (izdanje Danasa, čiji je Radončić, prije rata bio podgorički dopisnik), a druga nakaradno napravljena piratska pjesmarica, sa 43 pjesme Štulić Džonija.I nije da se ta pjesmarica nije prodavala. Dapače.

Čitaj još:   SVEMU JEDNOM DOĐE KRAJ: Stiže nagla promjena vremena, kiša i zahlađenje… (foto)

No sumnjam da je Radončić sa tim parama mogao ‘udariti temelje’ današnje svoje imperije. Njegov uspon kreće početkom rata, kada očito nalazi mentore unutar SDA. Vrlo brzo ulazi u ‘tim’ načelnika Armije BiH, Sefera Halilovića.

Građenje novinske imperije počinje devedeset treće izdajući Bošnjački Avaz. Koristeći činjenicu da Senad Avdić nije u Sarajevu, i Slobodnu Bosnu izdaje gdje stigne na terenu, Radončić krade vizuelni identitet Slobodne Bosne.

Tako Bošnjački Avaz izlazi u formatu Slobodne Bosne, boja kao i izbor slova za naslov novina, identični Slobodnoj. To se događalo dok sam još bio u Sarajevu.

O sve većem rastu njegove imperije, saradnji sa ‘kontroverznim’ biznismenima, boravku s one strane zatvorskih rešetaka, širenju biznisa u raznim sferama, i napose ulasku u politiku (očito da bi se lakše ‘štitilo’ stečeno), saznavao sam iz medija.

Trenutno, ako sam dobro ispratio, gradi ili najavljuje gradnju u Sarajevu najvišeg objekta na Balkanu ?!

I onda kažu, teško je postati bogat (novčano naravno), na brdovitom Balkanu.”

(S.B)

Čitaj još:   Sreća okrenula leđa "lavicama": Prvi poraz Crne Gore, plasman u četvrtfinale na čekanju... (foto, video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

Komentariši